Категория: На този ден

Църквата почита днес свещеномъченик Панкратий, еп. Тавроменийски

ЗАРАТА: Църквата почита днес свещеномъченик Панкратий, еп. Тавроменийски Панкратий се родил в Антиохия в дните на земния живот на Исус Христос. Когато бил още дете, родителите му отишли заедно с….

Лазаровден е! Лазаруване, кумичене и боенек

Днес се празнува Лазаровден. Православната Църква посвещава този ден на Лазар, когото Иисус Христос възкресил на четвъртия ден след погребението му в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Според средновековните….

10 април: Изстрелян космически кораб с първият български космонавт Георги Иванов

На 10 април 1979 г. в 20:34 ч. е изстрелян космически кораб с първият български космонавт Георги Иванов 1979 г. в 20:34 ч. московско време в Космоса е изстрелян космическият кораб „Союз….

Преди 102 години издъхва Венета Ботева – забравена и унижена в свободна България

На 27 февруари 1919 г. издъхва Вената Ботева – съпруга на поета-революционер. Тя напуска този свят унижена, забравена от свободна България. Според летописци майката на Христо Ботев Иванка и съпругата….

17 години от атентата в Кербала, при който загинаха петима български командоси

На 27 декември се навършват 17 години от атентата, в който камикадзе атакува с камион-бомба базата ни в Кербала. На тази дата през 2003 г. българският контингент в Ирак дава….

Имен ден днес празнуват Снежанка и хората с „бяло“ в името си

Днес почитаме паметта на светите мъченици Тирс, Левкий, Филимон, Ариан, Аполоний и Калиник. Имен ден празнуват Снежана, Снежанка, Снежина и всички с бяла зима в името си като Белослава и….