Категория: Личности

Един старозагорец се върна от Лондон с думите: Продадох най-хубавите години от живота си за пари…

„Затова казвам на всички, които сега тръгват на гурбет, да се замислят къде отиват и струва ли си…“ С Кирил Стоянов от Стара Загора ни запознава предаването „Темата на Нова….

Бащата на Богдан Филов бил съратник на Христо Ботев

На 28 март 1883 година в Стара Загора е роден проф. Богдан Филов – археолог, политик и държавник. Директор на Народния археологически музей, професор в Софийския университет, с големи научни….

Бащата на Чудомир искал да види сина си офицер или търговец

Навръх на Благовещение, рождения ден на обичания Чудомир, вчера бяха възродени Чудомировите празници в Казанлък с началото на тяхното 28 издание, след двугодишно онлайн присъствие. Ето и 7 факта за….

Археологът акад. Васил Николов. 70-годишен юбилей, гостуване в Стара Загора

На 24 март Регионален исторически музей-Стара Загора ще чества 70-годишнината от рождението на академик Васил Николов. От 11 до 17.30 часа ще продължат по различни поводи и на различни места….

Старозагорецът Антон Митов. Заедно с Мърквичка и Борис Шатц създава Художествената академия

На 22 март 1924 година по покана на културно-просветното дружество „Театър“, от 22-и до 26-и март Антон Митов – известен художник и професор в Художествената академия, изнася в родния си….

Димитър Митов – Дъба. Брат на известни художници, популяризатор на дарвинизма

На 20 март 1898 година в Казанлък е роден Димитър Борисов Митов – Дъба. Литературен и театрален историк и критик, публицист, журналист, преводач. Специализира история на западноевропейската литература в Париж….

Венелин Петков. От старозагорската ГПЧЕ „Ромен Ролан“ до прага на шефския кабинет на БНТ

Старозагорецът Венелин Петков, за когото упорито се говори, че ще се кандидатира за шефския пост на БНТ на мястото на Емил Кошлуков, чийто мандат изтича на 5 юли, е познат….

Йоана Буковска и нейните чудеса

Спектакълът „Една седмица – не повече“ е безспорната атракция в културния афиш на Стара Загора за следващата седмица – с участието на обичаните актьори Йоана Буковска-Давидова, Димо Алексиев и Емил….

Димитър Александров от Мъглиж се замонашва като Калиник през 1960 година

На 11 март през 1931 година в село Мъглиж, Казанлъшко, е роден като Димитър Райчев Александров – по-късно превърнал се в Mитрополит Калиник. Чешма и площад на името на митрополит….

Валентина Терешкова на 85. Дълго пазената тайна на първата жена космонавт

На днешния ден, 6 март, първата жена космонавт Валентина Терешкова навършва 85 години. Валентина Терешкова отраства в семейство с три деца. Едва тригодишна е, когато баща й загива във Финландската….