Брекзит ще ограничи избирателните права на 100 000 българи в Обединеното кралство

„Само българи и кипърци от държавите, които допускат гласуване зад граница, няма да могат да гласуват на европейските избори през май заради принципа за уседналост в изборния ни закон. Това ощетява около 100 хиляди българи, живеещи във Великобритания“, обясни пред БНР Мария Спирова, която живее и работи в Оксфорд и няколко пъти е била в избирателната секция.

Ето как Спирова коментира проблема: „Българите във Великобритания са сериозен брой – около 100 хил. души. За момента, за съжаление, е трудно да кажа, че те имат избирателни права. Те имат частични избирателни права. Брекзит ги прави частични. Член 350 от Изборния кодекс на България*, след скандалните промени от 2016 г., прави невъзможно упражняването на глас на европейски избори за хора, живеещи трайно в трети страни. На практика това се случи, за да бъдат възпрепятствани нашите съграждани, живеещи в Турция, да гласуват. Тогава не се очакваше, че Великобритания действително ще напусне ЕС, поне това не е било на  дневен ред“.

По думите й за много наши съграждани във Великобритания това е огромен шок. Тя цитира текста от Изборния кодекс, свързан с уседналостта. Това е формален проблем, който обаче лишава от изборни права огромен  брой хора.

Според Мария Спирова Изборният кодекс е променян по хаотичен начин и няма пречка парламентът или омбудсманът да инициира нова поправка в Изборния закон.

* Член 350 ал. 1 гласиПраво да избират членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.


image0 (9K)