Преди първия си милион Веселин Марешки разчитал на Червения кръст

Ден след старта на предизборната кампания започнаха телевизионните изяви на кандидат-депутати за следващото Народно събрание, в които те разказват за живота и семействата си. Неподозирани досега подробности от битието си сподели лидерът на партия „Воля“ и настоящ народен представител Веселин Марешки, който тази сутрин гостува заедно със сина си Веселин-младши в бТВ.

53-годишният Марешки е собственик на едноименните вериги аптеки и бензиностанции, а състоянието му се изчислява в милиони. От семейните спомени стана ясно, че положението невинаги е било розово, пише „Сега“.

Началото в една вила от дъски

„На 21 години имахме възможността или да емигрираме, или да останем да се развиваме в България – разказа роденият във Варна Марешки. – Ние избрахме пътя да останем тук, да успеем тук. Точно когато се раждаше синът ми, през 1991-1992 г. Тогава със съпругата ми нямахме абсолютно нищо, живеехме в една вила – 40-50 квадрата, само от дъски скована, с процепи, откъдето духаше отвсякъде. Нямахме много опции в България. Изхранвахме сина си с помощи от Червения кръст, слава богу, че го има – да са живи и здрави, да продължават да помагат. Така че – само воля, упоритост и 24 часа работа.“

Разкрито бе, че Веселин Марешки-младши е завършил висшето си образование със специалност „Финанси“ във Великобритания и Русия – в частния университет „Риджънтс“ в Лондон и Московския държавен университет.

„Завърших с отличие. Дори тогава университетът получи акредитация да бъде университет. Един от първите за последните петдесетина години. И наши учители ни казваха специално на мен и един мой съученик, че много добре се справяме, но понеже ги гледат под лупа, за да получат тази акредитация, ни пишат по-ниски оценки, иначе им се карат. Но много ни хвалеха“, разказа Веселин-младши.

В момента той работи в една от фирмите на баща си. За четири години възнаграждението му нараснало от 400-500 лв. почти двойно.

„Развивам се, сега съм на по-висока длъжност и взимам горе-долу двойно. Но под 1000 лв. Това е основната заплата. В нашата фирма всеки получава това, което заработи, и реално, с бонусите, които получавам, това ми е напълно достатъчно,” разказа той.

Дрехи – по наследство

„За нас – в личния живот, в бизнеса и в политиката са важни резултатите – подчерта Марешки-старши. – Както виждате, ние живеем скромно. Примерно, синът ми продължава да износва мои стари дрехи, когато бях по-слабичък. Сериозно ви говоря! Защото той не ходи да си купува, мен ми е неудобно. В ежедневието ако го видите, въобще не може да разберете, че е мой син или че е който и да е. И аз го помолих малко повече да се стегне днес, все пак като гости по телевизията да е малко по-официален. Така че…“

След което синът му потвърди, че носи старите дрехи на баща си. Депутатът заяви, че не се гордее с това, но пък е щастлив от постигнатото от него и наследниците му.

„Това мен не ме прави много щастлив. Щастлив съм, че са скромни деца“, заяви лидерът на „Воля“. „Най-важното е, че не се хлъзнаха децата ми – и той, и сестра му, в наркотици, алкохол, цигари, комар, които са най-отвратителните неща. Не участват в корупционни схеми, то е ясно. Но тези неща са много важни, защото когато те израстваха, на мен ми се налагаше да работя по 24 часа в денонощието. Спал съм в колата, преспивал съм по няколко минути между курсовете, когато съм бил таксиметров шофьор. И цялото това възпитание, слава богу, се падна на съпругата ми и тя ги възпита по този начин. Доста години бях таксиметров шофьор, още като студент – като се връщах от Москва, карах такси. Във всяка ваканция се връщах, за да мога да си помогна на образованието.“

„Ние станахме богати много преди децата ми да разберат – разказа таткото. – Защото – и това е пак благодарение на съпругата ми, на мен не ми харесваше, но когато ходеха на училище, тя ги питаше по колко пари дават родителите на другите ученици. И когато на другите им даваха по 50 стотинки, после по 1 лев, после по 2 лева, точно по толкова им даваше и тя. А ние имахме много повече възможности. Но за да не се разглезват, съпругата ми ги държеше на същото ниво, на което са сънародниците ни и те не успяха да се възгордеят, да се разнежат и да търсят мекото и сладкото на живота. „

В началото не е една ябълка, а една аптека

За финал Веселин Марешки разказа своите спомени от пътя към успеха и даде лични съвети за пробив в бизнеса и политиката:

„Кратката версия е: 1991 г. влязох в бизнеса с лекарства – една аптека, втора, трета, пета и може би към десетата-единайстата сме изкарали първия милион. Оттам нататък и досега растем напред и нагоре. Най-важното и в бизнеса, и в политиката са четири неща. Първото е честност и почтеност. Политиката не е ме е направила по-богат, нашите данни са публични и може да се види, че аз не съм направил и една сделка с държавна болница, че дори да има съмнение, че съм се възползвал от това. Но другите неща също са много важни. Физическото състояние, психическото състояние. И последното, което е много важно – умственото състояние. Но не да си най-умният, трябва да си достатъчно умен, за да знаеш, че не всичко знаеш и да се обграждаш с по-умни от теб и заедно с техния ум да растете напред.“

 

 


image0 (9K)