Албена Врачанска: Всяка моя творба носи български оттенък

Старозагорска опера открива 17-тото издание на  MоzArt фестивала със световна премиера. Фестивалът ще бъде открит на 19 август в Правец със световната премиера на камерната опера „Каменният пир“  от Албена Петрович-Врачанска и либрето на Яна Букова.

Албена Врачанска-Петрович е родена през 1965 г. в София, където завършва Националната музикална академия. Внучка е на самобитния композитор Андрей Врачански. Живее и твори в Люксембург от 25 години. Композиторка, пианистка, музикална педагожка. Автор на повече от 600 музикални произведения в различни жанрове.

Не крие разочарованието си, че хората на дядо й Андрей се пускат сравнително рядко по радиото.

„В момента нашите духови оркестри приличат на биг бенд и свирят предимно американска музика, а не нашите родни хора. Ако публиката не чуе 2-3 хора на концерт или по радиото, постепенно тази музика се забравя. – коментира музикантката – Модерни са момичета и момчета с доста кичозни песни, които формират различна публика. Но това е тенденцията по целия свят – звучи само американска музика и китари. Вероятно е така, защото некомпетентни хора се поставят на водещи позиции и всеки има свобода на действие.“

За първи път Албена представя своя творба пред публика на Международната детска асамблея „Знаме на мира“ през 1979 г.

Ученичка е на музикантите Пламен Джуров, Александър Райчев, Божидар Спасов, Лазар Николов. Завършва Националната музикална академия със специалност „Композиция“. Работи на Международния фестивал „Аполония“ в Созопол, а по-късно като музиколог и музикален мениджър в Столична агенция „Музика“ в София. От 1996 г. се установява в Люксембург, където специализира съвременни композиционни техники, музикален анализ и компютърна музика под ръководството на Клод Леннерс.

„Всеки човек изгражда собствен свят и митология, идеи, образи. Когато сме чели гръцката митология като деца, нещо ни е впечатлила. После, препрочитайки тези притчи, се открояват два пласта – сценографското ниво, историята, която се разказва, както и по-дълбокият, интелектуалният пласт. Вниквайки във всеки образ, в един момент аз пиша само по поръчка, за да не се чувствам нещастна, ако творбата ми не бъде изпълнена. Когато получа поръчка или обещание произведението ми да бъде представено, героят от моята митология излиза и се облича в музика. По природа съм много сантиментална и като интелектуалец имам огромен страх да не проявя тази сантименталност, затова работя рационално. Хващам някаква музикална идея и я изграждам напълно съзнателно – това е процес, който ме спасява от съмнения“, разкрива именитата българка.

Старозагорската опера открива със световна премиера XVII MоzArt фестивал

През  2007 г. получава поръчка от „Културна година 2007 – Люксембург и регион“ за композицията Gladius за електрическа китара и оркестър. Удостоена е с „Наградата за култура 2007“ и звание за заслуги към културния живот на община Есперанж. През 2007 г. е член на журито на Международния конкурс по композиция „Валентино Букки“ в Рим, Италия.

Доверява, че често си идва в България, а и голямата част от приятелите й музиканти са българи.

Албена е председател-основател на Club des Artistes en Herbe („Клуб на младите артисти“). Международният конкурс по композиция Artistes en Herbe 2010 в Люксембург е неин мащабен проект, който тя подготвя. Активно участва и преподава по пиано в детската школа по проекта KeK: Kinder entdecken Kunstlerinnen.

Произведенията й влизат във фонда на люксембургската музика, но винаги се добавя „от български произход“. „Мелодичната ми дарба е с български оттенък. Почти във всяко мое произведение се чува нещо от нашите територии“, казва Албена.

 


image0 (9K)