Къщата на Николай Лилиев ще се стопанисва от Община Стара Загора

Къщата на Николай Лилиев се предоставя за поддръжка и стопанисване на Община Стара Загора. Това съобщи за Радио Стара Загора Диана Атанасова – началник отдел „Култура“. Предстои Общинския съвет да определи статута на сградата. Къщата се нуждае от ремонт, но е паметник на културата и тъй като до сега е била държавна собственост, Община Стара Загора не е вложила средства в реновирането, защото законът не го позволява, допълни Диана Атанасова.

И за 130 години от рождението на Николай Лилиев неговата къща в Стара Загора не изглеждаше празнично. Един от най-лиричните български поети е роден на 26 май 1885. Датата наближи и премина през 2015, а къщата на улица „Парчевич“ 38 повече от десетилетие си остана заключена, с ръждясал катинар, с метални решетки и цялата тънеща в разруха. Единствените ѝ обитатели от години са само клошарите. Тук е била редакцията на литературното списание „Участие”, а в приземния етаж преди време е имало кафене.

Сега имаме добра новина, че най-накрая статутът на този дом е уточнен и някой ще се погрижи за поетичната памет на Стара Загора.


image0 (9K)