Литургия на Германското военно гробище в София в неделя

Посланик Херберт Салбер ще положи венец в памет на жертвите на войните и насилието в миналото и в настоящето на Германското военно гробище в София. С обща церемония на Британското, Германското, Френското и Италианското военни гробища ще бъде отбелязана и 100-годишнината от края на Първата световна война

И четирите военни гробища са разположени непосредствено едно до друго в края на Централни софийски гробища на ул. „Каменоделска“.
Церемонията започва в 10.50 ч. на Британското военно гробище и продължава след това на Германското. Следват възпоменателни церемонии на Френското и Италианското военно гробище.
Най-сърдечно каним Вас и близките Ви да присъствате. Добре дошли са и онези от познатите Ви, които биха искали да се присъединят, отправя покана посолството на германия у нас.
В Германското военно гробище в София са погребани 47 войници, загинали през Първата световна война. През 1988 г. на паметника на жертвите от Първата световна война допълнително беше поставена плоча с имената на всички 1400 германци, за които се знае, че са загинали в България по време на военни действия.
И в Германия камбаните ще бият по повод 100 години от края на войната. Федералното правителство призова в цялата страна с камбанен звън да бъде отбелязана 100 годишнината от края на Първата световна война. На 11 ноември в 13.30 часа както в много други страни, така и в Германия трябва да „се чуе камбанен звън както от църковни, така и от светски камбани“, за да бъде даден знак на мир и помирение, се казва в съобщението на Министерството на външните работи в Берлин. По този начин Германия се включва в една
инициатива на британското правителство.
На 11 ноември 1918 г. хората в много страни по света спонтанно са били камбаните когато са узнали за примирието и края на войната. Според експерти броят на жертвите на Първата световна война възлиза на повече от 17 милиона души.


image0 (9K)