Гълъбово с режим на уличното осветление

Инж. Пламен Бараков – зам.-кмет на Гълъбово съобщи, че община Гълъбово преминава на режим на уличното осветление. Това е петата община в област Стара Загора, която въвежда режима. За декември 2020 г. общината е платила 19 500 лв. за ток, а за декември 2021 г. – 74 500 лв. след помощта от държавата, научи ЗАРАТА

Завишението е над 380%. Осветлението в Гълъбово от 3 години е енергоспестяващо. Осветлението работи до 23 ч. и се включва отново в 5 сутринта. Очаква се режимът да е около два месеца. Очаква се спестените от режима средства да са около 40 % или приблизително 20 000 лв. Не се планира увеличение на местните данъци и такси.

„Не можем да кажем докога ще е в сила режима на уличното осветление. Всички останали варианти за икономии са изчерпани. Общините не могат да реализират вдигане на приходите до безкрай, защото приходите им идват основно от данъци и такси, а тяхното поскъпване е съобразено и със законите в България. Единственият ни вариант е да свием разходите“, коментира Пламен Бараков.


image0 (9K)