Александър Сиди: ПП, БСП, ДБ и ИТН не би трябвало да могат да се покажат точно в Стара Загора

Пресконференция в родния си град Стара Загора даде съпредседателят на ВМРО-БНД Александър Сиди, ден след акцията на войводите край „Лукойл“, чиято цел е била да покаже, че при наличие на воля, властта на монополите може силно да се ограничи.

„Имаме прекрасна листа в Стара Загора. Ето до мен е Красимир Червилов – човек, чиито професионализъм и почтеност са вън от съмнение. Такива личности трябва да отстояват интересите на гражданите“ – заяви Сиди.

„Предизборна кампания на практика нямаше, за да има смисъл да я коментирам. Интересно ми е само какви пари ще отчете „Възраждане“ за най-скъпата кампания у нас.

По-скоро съм изумен, че и на тези избори ще има хора, които да гласуват за партиите, участвали в последното управление – ПП, БСП, ДБ и ИТН. Вероятно ще има и такива от Стара Загора противно на всякаква политическа и икономическа логика, защото тъкмо в Стара Загора тези партии не би трябвало да могат да се покажат. Защото точно те договориха в Плана за възстановяване и развитие закриването на „Марица изток“ още през 2026 година. Сега идват и нагло обясняват как нещо си щели да спасяват, да правят – истината е, че затварянето на комплекса е договорено.  В момента другите държави отварят въглищните си централи заради породената от войната срещу Украйна криза, но едва ли ние вече ще можем съществено да забавим унищожението на енергийната сигурност на страната си.

Нещо повече, предвидено е извеждането от експлоатация на единия реактор на АЕЦ „Козлодуй“ през 2027-2028 година, а на другия – на следващата. И това в момент, в който всичките ни съседи строят АЕЦ. Т.е. от извосител на електроенергия за целия регион, България ще се превърне във вносител на такава и в напълно енергийно зависима от външни сили държава. Това, че докато ВМРО бе в управлението не успя да наложи строителството на АЕЦ – Белене, за мен е един от сериозните ни неуспехи“.

Според Сиди – причината за крайно неоптимистичното ни бъдеще, е следствие от това, че точно в едно сложно и кризисно време, България не е била управлявана от българско правителство, а от национални предатели, конструирани някъде в чуждо посолство, приели ангажимента да спечелят каквото могат, разрушавайки функционалните системи на страната и после да си идат с напечеленото.

„Защото ПП се появиха уж със задачата да укрепят позицията на НАТО в България, а те и това не направиха. Вкараха БСП във властта и се оказахме най-несигурната държава-партньор на самата граница на войната“ – обясни той.

Според Александър Сиди, несправянето с проблеми, понякога има жестоки последствия. Несправянето с натиска на мигрантската вълна доказа, че убива – директно: „Когато ВМРО постави въпроса за изграждане на стена, ни се смееха. Сега стени има в цяла Европа. Ама нашата не била качествена – ами да я поправят. Да бъде решен най-сетне проблема стената да се охранява от Гранична полиция, а да се стопанисва и оправя от областните управи, които знаем с какъв ресурс разполагат, за да спре прехвърлянето на отговорност. Последните управляващи напълно пренебрегнаха проблема с мигрантите. Ясно е, че без полицейско съучастие това, което се случва и доведе до смъртта на полицаи, няма как да се случва. Преди и армията бе край границата – проблем с мигранти нямаше тогава“.

Според Сиди успехите, с които се кичат предходните управляващи, са успехи на правителството, в което участва и ВМРО. „Увеличихме пенсиите“, казват те, но всъщност 44НС ги увеличи с надбавките за ковид. Те просто вкараха въпросните надбавки в общата сума.

Казват: „Подпомагаме младите семейства чрез съответни данъчни облегчения“ – но идеята е на ВМРО, а подготовката за въвеждането на тези механизми, са отпреди изобщо да се появят ПП“ – посочи сиди.

„Надявам се гражданите да имат зрелостта да накажат тези лицемери и вярвам, че това ще стане“ – заяви съпредседателят на ВМРО-БНД.

Какви ще са приоритетите на народните представители от ВМРО-БНД, ако се върнат в парламента, където според Сиди е мястото им:

  • Осигуряване на нисколихвени заеми за жилище на млади семейства.
  • Да не се вземат държавни такси за първо жилище на млади семейства.
  • Държавата да покрива 10% за първо дете, 15% за второ дете… от жилищните кредити на млади семейства.

 

Що се отнася до монополите, те могат да бъдат спрени и силно ограничени, което ще е мисия на ВМРО, вместо да продължи измамата на „Лукойл“, която ползва петрол „Урал“, а цената е като за „Брент“, а всички ние съответно плащаме по лев отгоре за горивото. При Борисов не „Лукойл“ не плащал данъци, а сега го били накари да плати нещичко. По-добре да го бяха накарали да понижи цената, според Сиди.

За електроенергията – България спокойно може да изнася скъпия „зелен“ ток на пазара, а за българите да остава евтиния от АЕЦ „Козлодуй“ – въпрос на политическо решение, подкрепено от НС е. ВМРО са се опитали да убедят Кирил петков и Асен Василев в полезността на тази стъпка, но според Сиди, те са били за малко и с конкретна цел, така че подобни неща не са били сред интересите им. Успели са само да продадат Македония, заедно с внезапно променилите позицията си ГЕРБ и толкова, дори ангажимента към НАТО не са изпълнили.

Според ВМРО здравият консерватизъм само може да помогне на Европа и ЕС и това вече се разбира от все повече граждани, които имат право да отстояват своите интереси – право, което левият либерализъм се опитва да им отнеме.

 

 


image0 (9K)