Украйна може до месеци да получи ракети, с които да поразява цели в тила на руските сили

Украйна може до месеци да получи ракети, с които да поразява цели в тила на руските сили

Украйна може да се сдобие още през предстоящата пролет с ракети, способни да поразяват с прецизност цели на разстояние до 150 км. Става въпрос за новата системата GLSDB, която съчетава ракетен двигател и авиационна бомба.

За да се случи това, е нобходимо Пентагонът да одобри предложение на американската корпорация „Боинг“, съобщава Ройтерс. Това би позволило на Киев да нанася удари далеч зад фронтовата линия с руските войски, докато Западът опитва да задоволи търсенето на повече оръжия за украинската съпротива.

Украйна се отбранява, след като на 24 февруари Русия започна непредизвикана военна инвазия на нейна територия. Украинската армия е подпомагана с оръжие, логистика и обучение от САЩ и държавите членки на Европейския съюз (ЕС) и НАТО.

Заради все по-голямата нужда от военна помощ за Киев Западът разработва нови планове за производство на нови боеприпаси, твърдят източници на Ройтерс. Един от тях е предложената от „Боинг“ система GLSDB.

Какво представлява системата GLSDB

Това е ракета земя-земя, която все още не е в масово производство. Разработена е преди години съвместно със шведския концерн СААБ. Според документ, цитиран от Ройтерс, GLSDB може да бъде доставена на Украйна още през пролетта на 2023 г., ако Вашингтон одобри този план.

Тази система съчетава авиационите насочващи се бомби GBU-39 Small Diameter Bomb (SDB) с ракетен двигател M26, които са често срещани в американските оръжейни запаси. GBU-39 е 113-килограмова авиобомба с прецизно насочване. M26 се използва в ракетната система за многократно изстрелване (MLRS).

След като САЩ отхвърлиха исканията на Украйна за доставка на ракетната система ATACMS с обсег от 185 мили (297 км), евентуалната доставка на GLSDB с обсег от 94 мили (150 км) би позволила на Киев да поразява цели в тила на руските окупатори.

Дъг Буш, главен купувач на оръжия в американската армия, заяви пред репортери в Пентагона миналата седмица, че Вашингтон разглежда и възможността за ускоряване на производството на 155-милиметрови артилерийски снаряди.

Руската агресия в Украйна повиши търсенето на американски оръжия и боеприпаси, а съюзниците на САЩ в Източна Европа „правят много поръчки“, добави Буш.

Според експерта в Центъра за стратегически и международни изследвания Том Карако след изтеглянето на САЩ от Афганистан са останали много авиационни бомби. По думите му те не могат да се използват лесно с украински самолети, но „трябва да търсим иновативни начини да ги превърнем в способност за противодействие“.

Засега от „Боинг“ отказват коментар. Говорителят на Пентагона Тим Горман обаче потвърди, че САЩ и техните съюзници „идентифицират и разглеждат най-подходящите системи“, които биха помогнали на Киев.

GLSDB е съвместна разработка на СААБ и „Боинг“ от 2019 г. През октомври главният изпълнителен директор на шведския концерн Микаел Йохансон заяви, че „в най-скоро време очакваме договори“, визирайки производството на тази система.

Ройтерс цитира писмено предложение от „Боинг“ до Европейското командване на САЩ (EUCOM), което контролира оръжията за Украйна. От документа става ясно, че основните компоненти на GLSDB ще идват от американските военни складове.

Евтина и лесно достъпна бомба

САЩ разполагат със запаси от ракетния двигател М26, а авиационните бомби GBU-39 струват по около 40 000 долара, което прави GLSDB евтина, а основните ѝ компоненти – лесно достъпни. Тези фактори дават възможност за производството на системата до началото на 2023 г., макар и с ниски темпове, отбелязва Ройтерс.

GLSDB е с GPS-насочване, може да преодолява някои електронни смущения, използва се при всякакви метеорологични условия и може да бъде ефективна срещу бронирани превозни средства, става ясно от описание, публикувано на сайта на СААБ.

Бомбата GBU-39, която ще бъде използвана като бойна глава на GLSDB, разполага с има малки, сгъваеми крила. Те позволяват планиране на повече от 100 km, ако бъде пусната от самолет. Бомбата може да поразява цели с диаметър до 3 фута (91 см).

„Локхийд Мартин“ произвежда повече HIMARS

Междувременно стана ясно, че корпорацията „ЛОкхийд Мартин“ удвоява усилията си, за да отговори на нарастващото търсене на мобилни ракетни установки HIMARS. Те успешно поразяват руската логистика, командни пунктове и дори танкове.

Американският отбранителен концерн номер 1 се опитва да преодолее проблемите по веригата за доставки и недостига на работна ръка, за да удвои производството до 96 пускови установки годишно.

HIMARS изстрелва управляеми ракети GMLRS (Guided Multiple Rocket Launch System), които са управляеми по GPS снаряди с 200-фунтови (90-килограмови) бойни глави. „Локхийд Мартин“ произвежда около 4600 ракети годишно. Според анализ на Ройтерс досега на Украйна са изпратени повече от 5000 ракети, но САЩ не разкриват официално колко снаряда GMLRS са били доставени на Украйна.

Пренасочването на оръжия за редовна военна употреба не е нова тактика. Противовъздушната система NASAMS, разработена от Kongsberg Defence and Aerospace и Raytheon, използва ракети AIM-120 – първоначално предназначени да бъдат изстрелвани от изтребители по други самолети.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)