Борисов – готов на отстъпки, възможна ли е коалиция с ГЕРБ?

Има ли възможност за коалиция и съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ-СДС след като Бойко Борисов предложи на всички партии и коалиции, които влизат в следващия парламент, да седнат да преговарят? На този въпрос отговарят експерти в ефира на „Денят ON AIR“.

Според журналиста Валерия Велева, предложението на лидера на ГЕРБ е екзотично. „То обаче е вариант не толкова за съставяне на правителство, колкото за това партиите да седнат да си говорят. Това е първата стъпка за съставянето на някакъв вид управление, което да преведе страната през следващите няколко месеца.“, уточни тя.

Политологът доц. Милен Любенов е на мнение, че отговорността за съставяне на правителство е на ГЕРБ, тъй като именно те са били инициаторите на вота на недоверие, който свали кабинета „Петков“.

„Те обаче демонстрират бягство от политическа отговорност със своята идея, защото е много странно в какво качество  Росен Плевнелиев и Соломон Паси ще водят разговори. Политически разговори се водят от политически партии“, поясни той.

Според него всички разговори за реформи са можели да се проведат още в предходното Народно събрание.

„Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП могат да бъдат конструктивна опозиция и да дадат 100 дни на едно правителство на ГЕРБ, ДПС и партията на Янев, за да видим какви реформи ще направят“, коментира политологът.

Велева констатира, че в „предишния парламент всички са били грешни, заради което са получили този шамар“.

„До момента слушахме единствено: „С този няма да се коалираме“. Те изкопаха не червени линии, а ровове помежду си. След като се видяха катастрофалните резултати от тези избори, те продължават да се държат по същия начин – това не е отговорно поведение“, категорична бе тя.

В ефира на Bulgaria ON AIR двамата събеседници не успяха да постигнат съгласие относно това дали кабинет на малцинството би бил работещ вариант.

„Вариантът за експертен програмен кабинет се лансира преди няколко месеца от определени кръгове, свързани с ГЕРБ и ДПС. Ако се стигне до такова сега, зад него ще стоят същите интерес. Стефан Янев вероятно може да си кооперира и с ГЕРБ, и с ДПС“, обобщи  доц. Любенов.

Велева заключи, че страната е обзета от политическо безумие.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)