Виното пази зъбите от кариес

Виното е идеално профилактично средство срещу кариес и заболяване на венците, противно на опасенията на стоматолозите от повишената киселинност на питието, установили испански учени.

[ad id=“225664″]

Това е така, защото виното не дава възможност на бактериите да участват в образуването зъбна плака, която предизвиква кариес и възпаление на венците. Ако тези бактерии попаднат в кръвотока, могат да провокират верижна реакция, което води до сърдечни заболявания и дори до рак.

Изключителните свойства на виното открили учени от Националния испански изследователски съвет. Напълно е възможно в бъдеще създаването на пасти за зъби, дъвки и вода за уста на основата на вино, смятат учените.

[ad id=“236999″]

Тайната се крие в уникалните антиоксиданти, които са много по-ефективни при защита от бактерии от търговски достъпните екстракти от гроздово семе и вино. Това доказал експериментът на испанските учени в лабораторни условия с тъкан от венци.

Когато антиоксидантите от виното попадали в устната кухина, започвали да отделят полезни молекули, не позволяващи на бактериите да прилепват към зъбните помърхности. А съчетанието на тези антиоксиданти с оралния пробиотик Streptococcus dentisani давало допълнителна защита на зъбите и венците. Експертите отличават две полезни съединения във виното – кафейна и р-кумаринова киселини.


image0 (9K)