Донев: Унгария е важен партньор на България

Донев: Унгария е важен партньор на България
Донев: Унгария е важен партньор на България

Снимка: БГНЕС

Премиерът Гълъб Донев проведе среща с държавния глава на Република Унгария Каталин Новак, която е на официално посещение в България, съобщи БГНЕС.

 По време на разговора премиерът Донев изрази увереност, че настоящата визита е израз на ползотворното сътрудничество между България и Унгария.

Още по темата

2 фев 2023 16:52

8

2 фев 2023 10:25

18

Министър-председателят изтъкна приятелството между двете страни, което е основано не само на повече от 100 години дипломатически отношения, но и на дълбоките исторически и културни връзки между двата народа.

Премиерът Гълъб Донев посочи, че Унгария е важен икономически партньор на България и е сред основните чуждестранни инвеститори у нас. Министър-председателят изтъкна напредъка в икономическото сътрудничество през последните години и потвърди амбицията ни за по-нататъшно развитие на този потенциал.

Премиерът Донев акцентира също върху сериозната работа на служебния кабинет за гарантиране на енергийната стабилност на България и региона чрез диверсификация, което означава нови възможни източници за доставка и за Централна Европа, включително за Унгария. В тази връзка министър-председателят подчерта значението на сътрудничеството на България и Унгария за реализацията на Вертикалния газов коридор, който допълнително ще допринесе за енергийната сигурност и пазарната интеграция чрез диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на енергия.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)