Непознатият Волфганг Колхааз в Стара Загора

Както ЗАРАТА писа, в неделя, в рамките на Eсенни литературни дни’21 почитателите на Седмото изкуство в Стара Загора, могат да гледат съвместната продукция на Русия, Германия и Беларус „Уроци по персийски“ в 16 часа в неделя – в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Новелата „Изобретяване на език“ на немския писател, сценарист и режисьор Волфганг Колхааз е станала основа за военната кинодрама, поставена от Вадим Перелман.

Волфганг Колхааз е роден на 13 март 1931 г. в Берлин в семейството на монтьора Карл Колхааз и съпругата му Шарлот. 89-годишният днес творец е израснал в Берлин-Адлерсхоф.

Колхааз публикува първите си статии, докато все още е ученик. По-късно работи като стажант в младежки списания и като асистент драматург за DEFA. През 1952 година минава на свободна практика.

В сътрудничество с режисьора Герхард Клайн той създава така наречените „Берлински филми“, популярен жанр за младите източноберлинчани, вдъхновени от италианския неореализъм.

През 1980 г. Волфганг Колхааз, заедно с Конрад Вълк, е режисьор на филма „Solo Sunny“, спечелил за Ренате Крьоснер „Сребърна мечка“ за най-добра актриса през 1985 г. на 30-тия Международен филмов фестивал в Берлин.

 


image0 (9K)