Почивка в Мексико, превърната в кошмар – обиски, боси в килии, без вода

Почивка в Мексико, превърната в кошмар - обиски, боси в килии, без вода

Български туристи са били задържани в Мексико, като са били затворени в килии 5 дни без никакво обяснение от властите. От Сдружението на туроператорите съобщиха, че имат информация за 27 българи, депортирани от Мексико в рамките на три месеца.

За две семейства от Бургас мечтаната почивка в Мексико, за която са платили общо 18 000 лв., се превръща в кошмар. Още при кацането си на 9 януари на летището в Канкун паспортите и телефоните им са иззети. Без обяснения.

„Попитах защо ни вземат мобилните телефони и ни казаха: Няма да ходите в Мексико. Обискираха ни мъжете и в следващия момент сестра ми казва: Како, заключват мъжете“, сподели потърпевшата Елена Параскова.

В килиите е имало туристи и от други държави. Всички от Източна Европа. Сред задържаните е и сестрата на Елена, която е бременна.

„На 10-12 градуса, по джапанки, поискахме поне да си вземем якетата, защото сме голи и боси. Те донесоха едно фолио за хипотермия, с което да завием необлечената бременна. 48 часа без бутилирана вода, носиха ни вода в найлонова торбичка“, разказа Параскова.

За задържането им се разбира едва след като от петзвездния хотел се свързали с туристическата агенция, за да ги информират, че туристите не са пристигнали. На петия ден задържаните българи са върнати обратно.

„Дойдоха в 9:30 ч., не ни дадоха обяснения за задържането, не ни дадоха и паспортите. Мобилните телефони ни ги дадоха на вратата на самолета, а четирите паспорта, които не знаехме дали са нашите, ги дадоха на пилота на самолета“, оплака се Галин Ефендиев.

„По международно право, дори и да има някаква нередност, няма право граничната власт да не позволи да се свърже човек с посолството на неговата държава там, където той се намира. Тук говорим за абсолютно незачитане на права на български граждани“, заяви Димитър Балтов – туроператор и зам.-председател на „Обединение Бъдеще за туризма“.

От Министерството на външните работи излязоха с официална позиция по случая, в която се казва, че българското посолство в Мексико е уведомено за случаите. Изпратена е и нота до мексиканските власти с молба за официална информация за всеки един от тях, като се обръща особено внимание на липсата на съдействие от страна на властите, което е в нарушение на установените международни правила и договори.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова и Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)