Проблемите на китайската икономика може да излязат извън границите на страната

Проблемите на китайската икономика може да излязат извън границите на страната

Снимка: Bloomberg L.P.

Забавянето на китайската икономика – най-лошото от избухването на пандемията насам – носи риска от това да се разпространи отвъд границите на страната, а съседите на Пекин изглеждат особено уязвими към това, пише Джаки Уон от The Wall Street Journal.

Икономическите перспективи за Пекин се влошиха рязко, докато страната продължава да се бори с огнищата на Covid-19, довели до затваряния в Шанхай и други големи градове на фона на продължаващите проблеми на важния имотен пазар.

Още по темата

През април индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се сви до най-ниското си ниво от началото на 2020 г. както за производството, така и за сектора на услугите, ударени от противоепидемичните мерки. Топ лидерите в страната обаче продължават да се придържат към стратегията си за нулев брой новозаразени, според бележка от заседание, публикувана в началото на май.

Спадът във вътрешното търсене ще навреди не само на износителите към Китай, а блокиранията може да влошат доставките към производители в други страни, особено в Азия.

Южнокорейският износ към Китай е намалял с 3,4% на годишна база през април, с което общият ръст на износа се е свил до най-ниското си ниво от над година насам. Подобни тенденции са възможни и за Тайван и Япония, които доставят стоки като чипове и машини към Китай.

Отчасти това отразява забавеното потребление: продажбите на смартфони в Китай например са намалели с 14% на годишна база през първото тримесечие, според Counterpoint Research.

Продажбите на пътнически превозни средства са били с 39% по-малко в първите три седмици на април, сочат данни на китайската Асоциация за леки автомобили. Въведените частични или пълни блокирания ще доведат до спад и в търсенето от съседни страни на части и компоненти във фабриките.

Някои износители на суровини също ще бъдат засегнати – руската инвазия в Украйна избута цените на енергоносителите и храните до рекордни височини, но цената на суровини, свързани по-директно с търсенето в Китай, не е част от общата тенденция.

Още по темата

Желязната руда е поевтиняла с около 10% миналия месец, докато алуминият и медта са записали подобни ценови спадове.

Имотният пазар в Китай продължава да е в стагнация, дори след като голяма част от местната власт въведе мерки на разхлабване. В началото на май китайският президент Си Дзинпин обяви поредната огромна сума, която ще бъде дадена за инвестиции в инфраструктура, но намирането на финансиране може да се окаже проблем като се има предвдият слабият имотен пазар – продажбата на земя е огромен източник на средства за правителството.

Подходът на Китай към омикрон щама на коронавируса разтърси вече разклатената икономика на страната. Ефектът от тази стратегия ще се разпространи надълго и нашироко, като първите ударени ще бъдат географските съседи на Китай, което може да загатне колко тежки могат да бъдат страничните последици по-нататък.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)