Раните ни зарастват по-бавно, ако пушим

В много от случаите остават и белези

Тютюнопушенето и вредите от него са известни най-вече с пораженията върху белите дробове, но този нездравословен навик всъщност повлиява и на много други части от тялото ни.

В това число се включва и нашата кожа, пише Актуално. Димът от цигарите има негативно въздействие върху колагена и еластина, като по този начин се увеличават рисковете от различни кожни заболявания или влошаване състоянието на вече налични такива.

По какви други начини можем да отразим негативното влияние на тютюневия дим върху нашата кожа? Нека видим в следващите редове:

Забързва процесите на стареене

Димът от цигарите предизвиква в организма оксидативен стрес, а в резултат от него нивата на колаген и еластин се понижават. По този начин и при ежедневно и често пушене кожата постепенно започва да губи еластичността си и се отпуска. Най-видимите бръчици, причинени от пушене, са в областта около устата. Така дори и да сте по-млади, лишавате кожата си от достатъчно кислород и хранителни вещества, като влошавате нейното състояние преждевременно.

Поява на белези и пигментни петна

Тютюнопушенето нарушава кръвообращението, като причинява свиване на кръвоносните съдове, а резултатите от това обяснихме в горните редове. Но освен загубата на еластичност, кожата става по-податлива и на образуване на белези и пигментни петна. Ако искате да имате здрава и красива кожа, трябва да се разделите с този вреден навик.

Пигментиране на зоната около устните

Може би сте забелязали, че голяма част от пушачите имат по-тъмен тен в областта около устните. По принцип това явление се наблюдава сред дългогодишните пушачи, които ежедневно през тези години са подлагали кожата си на влиянието от дима и топлината. Това може да причини потъмняване на зоната покрай устните. Факт е и че устните от пушенето стават по-груби и сухи, така че балсамът за устни трябва да се превърне в най-добрия приятел на един пушач.

По-бавно възстановяване и зарастване на раните

Тъй като кожата е вече подложена на негативното влияние, при появили се рани и наранявания, както и след операции, на тялото ни му отнема повече време да се справи с възстановяването им. Сред тях се нареждат и язвите, по-дълбоките порязвания или изгарянията, а дори и леките драскотини отнемат повече време за зарастване. В много от случаите се наблюдава и образуването на белег.

Кожата става по-суха

Тютюнопушенето освен че намаля притока на кислород, влошава и нивата на хидратация на кожата. От това следва и че кожата става по-суха и груба, така че не забравяйте редовно да използвате хидратиращи кремове и лосиони.

https://www.dunavmost.com/====


image0 (9K)