Шефът на НСИ: Данните за инфлацията не се манипулират

Шефът на НСИ: Данните за инфлацията не се манипулират

Няма как някой да манипулира данните на НСИ за инфлацията, защото институтът подлежи на ежемесечни проверки от Евростат. Това заяви председателя на Националния статистически институт Атанас Атанасов пред депутатите. Той беше изслушан в НС по искане на „Възраждане“ във връзка с данните за инфлацията, която е сред основните критерии за приемането на страната ни в еврозоната.

Според Димо Дренчев от „Възраждане“ възможно е инфлацията, която отчита НС да не е реалната.

Атанасов категорично отрече да има каквато и да е манипулация и обяви, че при изготвянето на данните се изпълняват 84 показатели съгласно европейските правила за статистическата информация.

„Ако някой се опита да окаже натиск върху НСИ да манипулира или промени каквито и да било данни, аз ще съм първият човек, който ще си подаде оставката, но през цялата история на съществуването на института нито един път не са манипулирани данни“, отсече Атанасов.

Той уточни, че гаранциите за независимостта на НСИ са в 2 групи – НСИ стриктно следва статистическата теория и практика, която е утвърдена в ЕС и в света, и НСИ е подложен на ежемесечни проверки от Евростат.

„Данните не са публикуват на сайта на Евростат преди да бъдат детайлно проверени от самата институция и това се прави всеки месец. През есента ще има специална мисия на Евростат, която ще бъде посветена изцяло на инфлацията. От вчера има друга мисия, която прави проверки на данните на НСИ за ОИСР. НСИ няма да си позволи да публикува каквито и да било данни без да е сигурно в качеството на тези данни още повече за чувствителни данни каквато е инфлацията“, каза Атанасов.

„Отричам да е оказван натиск върху мен да променям или манипулирам данните в каквато и да била област“, настоя той.

Шефът на НСИ посочи, че се наблюдават 850 стоки и всеки може да види цените им на сайта на института и да изчисли инфлацията на базата на методологията, която също е публикувана на интернет страницата. Освен това той отчете, че от няколко месеца НСИ прави двойна проверка на цените.

От една страна веригите подават информация какви са цените, а втората е от служителите на НСИ, които на място проверяват цените.

Данните за дефицита ще бъдат публикувани на 22 април, като за момента по предварителни данни на Министерството на финансите той е около 2,2% са по предварителни данни на Министерството на финансите, каза още Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)