Новият премиер ще ограничи достъпа на българите до Великобритания. Ще изгони ли тези, които вече са там?

Новият министър-председател на Великобритания Тереза Мей поема поста тази вечер.

Най-голямото предизвикателство за нея е провеждането на трудните преговори за отделяне на Обединеното кралство от Европейския съюз. Новият премиер е под силен натиск от страна на други страни-членки да започне процедурата по британското напускане на Европейския съюз.

Какво означава това за българите? Вероятно няма да може да пътуваме свободно до Великобритания, когато се отдели. Преди дни Тереза Мей заяви пред британското издание „Дейли телеграф“ следното: „Ако аз съм министър-председател, ние ще излезем от ЕС и част от това ще включва контрол върху свободното движение (бел. ред. на гражданите на страните от Европейския съюз, сред които и българите)“.

Що се отнася до нашите сънародници, които живеят и работят в Обединеното кралство, то бъдещето им е много неясно. Експерти смятат, че българите, които нямат статут на постоянно пребиваващи в страната, може да се окажат с ограничени права – трудови, социални… Те дори може да бъдат принудени от властите да напуснат Великобритания. Българските студенти вероятно ще се наложи да плащат много по-високи такси за своето следване и няма да могат да получават „студентски заеми“ от местните банки.


image0 (9K)