Фотоизложба на Цветан Четъшки по повод 60-годишнината от членството на България в ЮНЕСКО

Фото-изложба на Цветан Четъшки по повод 60-годишнината от членството на България в ЮНЕСКО

Фото-изложбата в престижната галерия на бул. “Ал. Стамболийски” № 17 е сред проявите, посветени на 60-годишнината от членството на България в ЮНЕСКО и е част от инициативите на Министерството на културата със съдействието на Националната комисия на България за ЮНЕСКО, за номинация за вписването на обекта в Списъка на световното наследство. Реализирането й е стъпка в популяризирането на стотиците изключително ценни изображения в пещерата и запознаване с хилядолетните следи от човешко присъствие, както и със самата пещера като забележителен природен феномен.
През месец октомври 2015 г. по покана на министъра на културата Вежди Рашидов и със съдействието на Центъра за световно наследство, на посещение в България бяха г-н Хосе Антонио Лашерас (1956-2016) – тогава директор на Националния музей и изследователски център “Алтамира”, и г-жа Пилар Фатас Монфорте, настоящият директор на Музея и изследователски център “Алтамира”.

В доклада си тези двама водещи испански експерти по праистория и скални рисунки отбелязват, че пещера „Магурата” притежава изключителна стойност, но в голяма степен е била пренебрегвана от учените, поради недостатъчно популяризиране на забележителните качества на обекта.

Изложбата „Пещера „Магурата” – легенди от праисторията“ е стъпка за промяна на тази ситуация и бележи началото на пътя, който трябва да се извърви, за да може този уникален обект да заеме своето място в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

ОТКРИВАНЕТО НА ИЗЛОЖБАТА „ПЕЩЕРА „МАГУРАТА“ – ЛЕГЕНДИ ОТ ПРАИСТОРИЯТА“ ЩЕ СЕ СЪСТОИ НА 15 НОЕМВРИ 2016 г. от  18:00 ч. в ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА


image0 (9K)