Менда Стоянова: „Най-логично и благоприятно за страната е да изтеглим Законопроекта за държавния бюджет за 2017 г.“

Председателят на бюджетната комисия, Менда Стоянова е споделила в интервю за Investor.bg:
„Най-логично и благоприятно за страната е да изтеглим Законопроекта за държавния бюджет за 2017 г. Да си говорим честно – Законът за бюджета е може би най-политическият закон и в този смисъл е най-закономерно той да бъде изтеглен. Просто няма да бъде политически коректно чрез него да се налагат политики, които не са приоритет за сегашното мнозинство в парламента.“

 За утре парламентът е предвидил да гледа бюджета за 2017 година, който е единствена точка в дневния ред на 17 комисии.

От интервюто на Менда Стоянова става ясно още, че юридическата възможност страната ни да не навлезе без бюджет в новата година е с помощта на Закона за публичните финанси, който предвижда бюджетът да се изпълнява на части, за всеки месец по 1/12 от стария бюджет, докато не бъде приет нов такъв, пише offnews.bg.

„По-конкретно, ако до началото на годината бюджетът не бъде приет от парламента, приходите се събират в съответствие с действащите закони, а разходите и трансферите са с размер не по-голям от размера им за същия период на предходната година, т.е. за 2016 г. Тази разпоредба от закона обаче не може да се прилага за повече от три месеца, като в този срок не се включва времето, през което няма избрано Народно събрание“, пояснява Стоянова.

По думите й, проектобюджетът за догодина може да се използва за солидна основа на евентуален бъдещ кабинет. Според нея заложената рамка е достатъчно добра и няма нужда да се губи време да се прави изцяло от нулата.
Стоянова е категорична, че няма подценяване на бюджетните приходи нито за тази година, нито за следващата. Нещо повече – според нея за 2017 г. са планирани приходи с 2,4 млрд. лева повече от очакваното изпълнение на постъпленията за 2016 г. Предвидено е през настоящата година да съберем с 1,5 млрд. лв. повече отколкото през 2015 г.

Според финансиста, въпреки че финансовото министерство е заложило дефицит в размер на 1,7 млрд. лв., 2016 г. много вероятно ще завърши с балансиран бюджет.


image0 (9K)