НАЙ-НОВИ:

(NF) Полицията в Париж използва сълзотворен газ срещу демонстриращи против здравните пропуски

NF 18:30:01 24-07-2021
GG1827NF.016
Франция – общество – коронавирус – протести – сблъсъци

Полицията в Париж използва сълзотворен газ
срещу демонстриращи
против здравните пропуски

Париж, 24 юли /БТА/
Полицаи на мотоциклети в Париж използваха сълзотворен газ срещу шествието против здравните пропуски, организирано от „жълтите жилетки“, след като някои от демонстрантите започнаха да ги замерват с предмети, съобщи телевизия Бе Еф Ем Те Ве (BFMTV).
Няколко десетки по-агресивни демонстранти започнаха да замерват един от мотоциклетите с двама полицаи на него и да го ритат, докато го събориха на земята.
В парижката префектура за днес бяха заявени три демонстрации с начало от площад „Трокадеро“, от площада на Бастилията (по инициатива на „жълтите жилетки“) и от Държавния съвет.
Протестите са насочени срещу задължителните здравни пропуски при посещение в кафенета, ресторанти, театри или музеи във Франция.
Организатор на шествието, потеглило от „Трокадеро“, е бившият заместник-председател на крайнодесния Национален сбор, в момента лидер на създадената през 2017 година партия на Патриотите Флориан Филипо.
След предишната национална мобилизация на 17 юли, в цялата страна са насрочени протести срещу разширяването на задължението за здравни сертификати и задължителното ваксиниране за някои професии.
В същото време голямо мнозинство от французите (76 процента) одобряват решението на президента Еманюел Макрон да обяви задължителна ваксинация за медицинския персонал и други професии под заплахата от санкции, сочи проучване на Елаб (Elabe) по поръчка на Бе Еф Ем Те Ве.
Демонстрации срещу задължителните здравни пропуски се провеждат и в Тулуза, Марсилия, Нант, Страсбург и други френски градове.
В Страсбург 4000 души демонстрираха шумно срещу здравните пропуски и задължителните ваксинации, скандирайки „Свобода, свобода“ и призовавайки за оставката на Макрон, съобщи Франс прес.
В Лил демонстрантите бяха 2000, най-различни хора на всякаква възраст, също скандиращи „Свобода, свобода“. На някои от плакатите пишеше „Вирусът, това е Макрон“.
Хиляди излязоха по улиците на южния пристанищен град Марсилия, скандирайки „Свобода, свобода“, или „Макрон, не искаме твоя пропуск“.
Колоната потегли от старото пристанище до префектурата под звуците на свирки и аплодисменти. С вдигнати юмруци, някои от участниците в протеста няколко пъти подеха френския национален химн, „Марсилезата“. /РН/

/ГГ/

Източник: http://www.bta.bg/ ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon