Адвокатският съвет предлага: Разводите пред нотариус

Адвокатският съвет предлага: Разводите пред нотариус

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

image0 (9K)

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) обмисля дебат с изменения в законодателството, уреждащо разводите. Това обсъдиха председателят на ВАдС Ивайло Дерменджиев и служебният министър на правосъдието Крум Зарков, информират от адвокатския съвет.

Става дума за възможността разводите по взаимно съгласие да се извършват пред нотариус в присъствието на адвокат за всяка от страните. Аргументите ни са свързани с основни принципи на правото като правна сигурност, равенството между страните, самостоятелност, бързина и процесуална икономия, каза председателят на ВАдС.

От ВАдС предлагат на Зарков в сделки над определен материален интерес да участва и адвокат за всяка от страните. По този начин ще се гарантира максимално техния интерес и ще намалеят злоупотребите с права, аргументира се Дерменджиев.

Той настоя бюджетът на Националното бюро за правна помощ, свързан с осъществяване на т.нар. служебни защити, да бъде увеличен с поне 20 на сто.

Крум Зарков посочи, че в момента работи междуведомствена група по изменение на Закона за правната помощ. Отнасяме се с изключително внимание по темата, защото тя е многопластова. Личното ми мнение е, че има резон в много от предлаганите промени, както и в някакво увеличение размера на бюджета за правна помощ, за да гарантира равен достъп на лицата до правосъдие, каза Зарков.
 

https://www.dnes.bg/

(Visited 101 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!