Бивш министър: Пенсионната система е консервативна, но трябват промени

Бивш министър: Пенсионната система е консервативна, но трябват промени

МВФ препоръча на страна ни реформа в пенсионната сиситема. Зорница Русинова, председателят на Икономическия и социален съвет каза, че така реформа наистина е необходима.

“Важно е да се осигури сигурността на пенсионната система и да бъде балансирана, за да има гарантирано повишаване на пенсиите. През последните години виждаме популистки промени, които се правиха и по отношение на минималната пенсия. Започнахме работа с голяма временна комисия, създадена от работодатели, синдикати и граждански организации“, заяви  Русинова в предаването „България сутрин“.

Тя добави, че се очаква да бъдат направени промени и по отношение на събираемостта, но никой работещ не иска това за сметка на повишаване на осигуровките. Според Русинова трябва да запазим модела на солидарност на системата. По думите ѝ това, което притеснява работодателите, е липсата на предвидимост.

Пред Bulgaria ON AIR Русинова каза, че пенсионната система трябва да бъде консервативна затова и промените не трябва да са резки. Хората трябва да бъдат подготвени за такъв тип промени. Русинова отбеляза, че великденските и коледните добавки са добра практика, която подкрепя хората с ниски пенсии около празниците.

На въпрос как да направим така, че да няма пенсионери под линията на бедност, тя отговори, че винаги ще има хора, които са под линията на бедност и добави, че проблемът на хората с ниски пенсии са и скъпите лекарства, които трудно могат да си позволят, и нуждата от допълнителна подкрепа, а тя не е свързана само с парично подпомагане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)