НАЙ-НОВИ:

България е трябвало да информира за проблемите в Скопие

България е трябвало да алармира международните институции за проблемите в Скопие, заяви в ефира на Bulgaria ON AIR доц. Спас Ташев от БАН.

По думите му вместо това от наша страна е имало пасивност.

Той коментира и появата на „Нон пейпър“.

„Появата на този документ е вид провокация. Журналисти от Македония, с които съм се срещал, твърдят, че не са виждали такъв документ. Информацията, която имам е, че такъв документ е съставян под влияние на Скопие, на един доста ранен етап от опитите Скопие да предизвика чуждестранна намеса, с цел да бъде предрешен този спор“, каза доц. Ташев.

Още по темата

16 сеп 2021 22:02

31

1 сеп 2021 19:15

221

„Излиза, че на истината може да има алтернатива, това е лъжата и те са еднакво равностойни. Не смятам, че от българска страна това може да бъде прието. Всичко в „нон пейпър“ е безумно. Там се твърди, че има единомислие между България и РСМ. Ако има някакъв македонски наратив, това са опозиционни македонски структури, които са се борили за отстояване истината и своето българско самосъзнание. Фундаментална грешка е, че България не обръща внимание на документи, които вече съществуват“, допълни още той.

По думите му 5000 души в Северна Македония са се определили като българи при преброяването.

„Ако твърдят, че са толкова, е голям напредък, бяха 1417 при предното преброяване. Един пример – в Босилеград живеят около 20 000, които по югославско време са мигрирали там, по актовете те са българи, а уж ние имаме 1417 души. Преброяването става на тетрадки, с молив, нищо не е заверено. Дали тези данни от тетрадката ще се появят в официалната статистика?“, попита доцентът.

Източник: https://www.dnes.bg/…………… ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon