Германия забранява неваксинирани срещу COVID да посещават много обществени места

Германия забранява неваксинирани срещу COVID да посещават много обществени места

Канцлерът на Германия Ангела Меркел. Снимка: Dursun Aydemir/Bloomberg

image0 (9K)

Германия затяга рязко ограниченията за неваксинираните срещу COVID-19, които не са преболедували наскоро.

Неваксинирани няма да имат право да посещават много обществени места, включително несъществени магазини и събития, обяви канцлерът Ангела Меркел, предава BBC.

„Културата и свободното време в цялата страна ще бъдат отворени само за тези, които са ваксинирани или са преболедували“, коментира Меркел.

„Разбрахме, че ситуацията е много сериозна и искаме да предприемем допълнителни мерки в допълнение към вече предприетите“, добавя тя.

Меркел посочва още, че може да бъде въведена задължителна ваксинация от февруари 2022 г. Това ще бъде обсъдено и одобрено от парламента на Германия.

Канцлерът коментира, че новите мерки са „акт на национална солидарност“, за да „намалят степента на заразяване и да свалим натиска върху здравната ни система“. „Броят на новите случаи се стабилизира, но на твърде високо ниво“, допълва тя.

В четвъртък Германия регистрира 73 000 нови случая на Covid и 388 смъртни случая.

Малко под 70% от населението на Германия е ваксинирано срещу COVID-19.

Германия също така ограничава броя на хората, които могат да се срещат на закрито. Неваксинирани няма да могат да се срещат с повече от двама членове на друго домакинство. Страната затваря и нощните клубове в региони с голям брой случаи на заразени с коронавирус.

Меркел обяви новите мерки заедно с наследника си Олаф Шолц, който официално ще поеме поста канцлер следващата седмица.

Шолц коментира, че Германия е в „много, много трудна ситуация“ и да се ваксинират неваксинираните срещу COVID-19 е от решаващо значение за спиране на нова вълна от тежки случаи.

Ангела Меркел поне досега се противопоставяше на задължителната ваксинация, като винаги е заявявала, че е отговорност на правителството да убеди гражданите да се ваксинират. Днес обаче, попитана дали сега подкрепя мярката, тя отговори: „Ако бях народен представител, щях да гласувам за нея“.

източник https://www.investor.bg/…………

(Visited 7 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!