НАЙ-НОВИ:

Дечо Дечев се връща начело на болница „Св. Иван Рилски“

Дечо Дечев се връща начело на болница „Св. Иван Рилски“

Д-р Дечо Дечев Снимка: БГНЕС

Бившият управител на Здравната каса д-р Дечо Дечев е новият стар директор на болница „Св. Иван Рилски“.

Информацията за рокадата се появи по-рано днес от служители на лечебното заведение, съобщава bTV. Според тях причината за освобождаването на досегашния директор д-р Антон Петков е неспазване на условията по договора за управление на болницата, неизгодна сделка за наем на съседна сграда, а бордът на директорите не е бил уведомяван за взетите решения.

Дечо Дечев беше директор на болницата в предходни периоди.

Вчера над 200 служители на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се обърнаха с отворено писмо до президента, министър-председателя и здравния министър, в което обясняват, че лечебното заведение е подложено на „безпрецедентен натиск“.

„Налице са опити да се дестабилизира една от най-добре работещите държавни болници в България. Правят се внушения за безразборно харчене на финансови средства и констатирани нарушения“, се казва още в позицията, в която се и посочва, че УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е с добри финансови резултати. Във връзка с информацията за неизгоден договор за наем на съседна сграда, служителите на болницата обясняват, че тя е била предвидена за Център за лечение на исхемичен мозъчен инсулт, както и обучителен център към отделението. „Осигуряването на допълнително площи ще ни позволи да създадем Отделение за трансплантация на стволови клетки“, пишат още медиците. 

Това е поредната рокада сред директори на големи болници в страната при служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

От месец насам болница „Лозенец“ е с ново ръководство, предложено от здравния министър Стойчо Кацаров, което сложи край на 23-годишното управление на бившия директор Любомир Спасов. Той беше сменен от Кацаров заради незаконни трансплантации и други нарушения в лечебното заведение. Министърът разкри редица нарушения, констатирани при проверка на болница „Лозенец“. В лечебното заведение са извършвали незаконни трансплантации и са източвали Здравната каса, разкри Стойчо Кацаров.

Още по темата

Също след скандални разкрития и „Александровска“ болница е с ново ръководство. Стойчо Кацаров обяви публично резултатите от назначената от него проверка в „Александровска“ болница. Докладът показа трайна тенденция за влошаване на финансовото състояние на лечебното заведение през последните 10 години. 2012 г. е била последната година, през която е отчетен текущ положителен финансов резултат за УМБАЛ „Александровска.

Преди две седмици пък проф. Асен Балтов беше освободен от поста директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

Причината е проверка от страна на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която е показала нарушения в размер на над 1 млн. лева. 

Д-р Дечо Дечев беше избран за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през юли 2018 г., като стана 18-ият управител на здравния фонд в 18-годишната му история. Дотогава д-р Дечо Дечев беше директор именно на столичната болница „Св. Иван Рилски“.

Впоследствие Дечев освободи поста, като довърши мандата на предшественика си – проф. Камен Плочев, който подаде оставка след скандал за дългове на Здравната каса към чужди болници.

Точно преди да освободи лъководния пост в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев разкри скандална схема, според която Касата е надплащала за определени лекарства на частни болници. Около 700% е разликата между най-ниската и най-високата цена за едно и също лекарство, обяви тогава той.

Дечев информира за скандални разлики в цените, които за едно и също лекарство плащат държавните и общинските болници (където задължително се прави обществена поръчка) и частните (които нямат подобно задължение, бел. ред.). 

Дечо Дечев беше изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ от 2008 г. до 2016 година, когато беше уволнен от тогавашния здравен министър Петър Москов. През 2017 г. беше възстановен на поста от служебния министър на здравеопзаването д-р Илко Семерджиев, а през 2018 г. оглави НЗОК на мястото на проф. Камен Плочев.

източник https://www.investor.bg/………… ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon