Днес Кирил Петков и Асен Василев ще са в „Марица изток“

ЗАРАТА: Днес Кирил Петков и Асен Василев ще са в „Марица изток“ по повод проекта за създаването на Индустриален комплекс „Марица-Изток“ за улавянето и използването на въглеродните емисии в модерни химически заводи.

Проектът е изготвен от широк кръг от експерти и ще бъде представен в Раднево пред министрите на икономиката и на финансите. Те ще се срещнат и с представители на синдикатите в „Мини Марица-изток“.
Участие ще вземат експерти от министерства, депутати, кметове на общини от региона и ръководството на топлоцентралите в комплекса „Марица -Изток“.
На пресконференция в петък – 10 септември, кметът на Стара Загора Живко Тодоров каза: „Независимо кое правителство е било, е, или ще бъде на власт, виаги съм настоявал и ще настоявам за плавен преход. В момента е абсурд да се говори и иска затваряне в 2025 година. Предизборно пускане на проект за паро-газова централа не е решение. Унищожаването на комплекса ще унищожи региона – Раднево и Гълъбово напълно. Ще срине в голяма степен Стара Загора“.
Точно затова не сега, а от години настоявам съдбата на комплекса да се обвърже със стратегия за авансово решаване на проблема с работните места за хората и с икономическото развитие. Това може да стане само с помощта а държавата – изграждане на големи икономически зони с пълна инфраструктура, привличане на сериозни и големи инвеститори. Паралелно с това квалификация и преквалификация на кадрите. Такъв бе разговора, който водих и с представителите на ЕК, при посещението им. Неотдавна имахме инвеститор – много сериозен, желаещ да вземе 60 дка площ с инфраструктура. Стара Загора не разполага с възможността да му я даде. Не е решен и въпроса с терена на летището, който Общината искаше да придобие точно с цел изграждане на икономическа зона, способна да удвлетвори потребностите на сериони инвеститори.
По отношение на енергийния комплекс не бива да се бърза – пак повтарям, независимо кой е на власт и не защото ние сме против зелените политики, а защото се оказва, че има и други решения – не непременно ликвидация. Ето, в Исландия започна да действа успешно технология за улавяне на CO2. Значи има решение, ако сериозно искаме да го намерим, каза Живко Тодоров.


image0 (9K)