НАЙ-НОВИ:

Днес Кирил Петков и Асен Василев ще са в „Марица изток“

ЗАРАТА: Днес Кирил Петков и Асен Василев ще са в „Марица изток“ по повод проекта за създаването на Индустриален комплекс „Марица-Изток“ за улавянето и използването на въглеродните емисии в модерни химически заводи.

Проектът е изготвен от широк кръг от експерти и ще бъде представен в Раднево пред министрите на икономиката и на финансите. Те ще се срещнат и с представители на синдикатите в „Мини Марица-изток“.
Участие ще вземат експерти от министерства, депутати, кметове на общини от региона и ръководството на топлоцентралите в комплекса „Марица -Изток“.
На пресконференция в петък – 10 септември, кметът на Стара Загора Живко Тодоров каза: „Независимо кое правителство е било, е, или ще бъде на власт, виаги съм настоявал и ще настоявам за плавен преход. В момента е абсурд да се говори и иска затваряне в 2025 година. Предизборно пускане на проект за паро-газова централа не е решение. Унищожаването на комплекса ще унищожи региона – Раднево и Гълъбово напълно. Ще срине в голяма степен Стара Загора“.
Точно затова не сега, а от години настоявам съдбата на комплекса да се обвърже със стратегия за авансово решаване на проблема с работните места за хората и с икономическото развитие. Това може да стане само с помощта а държавата – изграждане на големи икономически зони с пълна инфраструктура, привличане на сериозни и големи инвеститори. Паралелно с това квалификация и преквалификация на кадрите. Такъв бе разговора, който водих и с представителите на ЕК, при посещението им. Неотдавна имахме инвеститор – много сериозен, желаещ да вземе 60 дка площ с инфраструктура. Стара Загора не разполага с възможността да му я даде. Не е решен и въпроса с терена на летището, който Общината искаше да придобие точно с цел изграждане на икономическа зона, способна да удвлетвори потребностите на сериони инвеститори.
По отношение на енергийния комплекс не бива да се бърза – пак повтарям, независимо кой е на власт и не защото ние сме против зелените политики, а защото се оказва, че има и други решения – не непременно ликвидация. Ето, в Исландия започна да действа успешно технология за улавяне на CO2. Значи има решение, ако сериозно искаме да го намерим, каза Живко Тодоров. ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon