ЕС осъмна без Великобритания

Началото на новия месец идва с нови промени за цяла Европа след Брекзит. Напускането на Великобритания сложи край на цялата 3-годишна драма с развода и с Европейския съюз.

От днес островната държава ще определя абсолютно всички правила за своите граждани и за тези, идващи извън нея. БНТ припомня, че Великобритания и ЕС имат срок от 11 месеца, в който да договорят бъдещите си отношения.

Ето обаче нещата, които вече е ясно, че се променят:

– Британските депутати загубиха местата си в ЕП;

– Край на срещите на Върха с британско участие;

– Завръщането на сините паспорти;

– Новите монети от 50 пенса;

– Британската служба за Брекзит вече не съществува;

Европейският парламент даде категорично „Да“ за напускането на Великобритания. Това стана на специално гласуване в сряда. Имаше и специални церемонии по свалянето на британското знаме пред централата на ЕС. Последваха и множество изказвания на брюкселските чиновници и на експерти по темата. Най-важна остава темата да се запазят правата на гражданите, които ще останат във Великобритания след Брекзит.

Българският външен министър Екатерина Захариева успокои, че от днес нашите сънародници няма да усетят разлика от утре. Тя каза още, че към момента 139 000 българи, по официални данни, са получили статут на уседналост от английските власти.

 


image0 (9K)