Мутафчиев: С толкова много избори народът губи търпение

Мутафчиев: С толкова много избори народът губи търпение

„С толкова много избори българският народ губи търпение. На политическите партии е време да им стане ясно, че е необходима промяна и в левиците, и в десниците по политиките, които предлагат. И да изглеждат по-съвременно за идеите, които предлагат, защото и лявото, и дясното изглеждат неадекватно“, коментира бившият транспортен министър Петър Мутафчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че печеливша ще бъде политиката, която намали неравенствата между гражданите, защото по думите му средната класа у нас се топи, селата са обезлюдени, хората обедняват.

Политиците са изправени пред нова предизборна кампания, а хората отново трябва да решат на кого да гласуват доверие.

„Ние трябва да правим всичко възможно хората с най-ниски доходи да получават по-добри такива. Ние вече над 30 г. сме в пазарна икономика, в която има свобода на бизнеса. Бизнесът казва, че производителността е по-ниска от тази в ЕС, затова доходите са по-ниски. Но не работникът е виновен, ако е ниска производителността – тук става дума за техническо оборудване, осигуряване на пазари. По-голяма е вината на собственика“, категоричен е Мутафчиев.

Той беше категоричен, че без подобряване на доходите няма смисъл от присъединяването ни в Еврозоната.

„България трябва да бъде страна, която има европейски доходи, иначе и да влезем в Еврозоната, няма никаква полза, пак ще има разделение на Европа на две скорости, ще си стоим бедни. Нали целта на членството в ЕС е България да стигне тези стандарти“, мотивира се бившият министър на транспорта от кабинета „Станишев“.

За бъдещия парламент той е убеден, че БСП няма как да се коалира с ГЕРБ.

„Как си представяте БСП да се прегърне с ГЕРБ? Ако някой това си го мисли, ще закара БСП на дъното. Г-жа Нинова имаше пълните права да разговаря с всички, разговорите са едно, коалирането е друго. Тя получи правомощия да проведе лидерска среща, това беше една реклама на Борисов, който показа, че може да даде заден и да говори със своите структури за коалиция с БСП, бъдещето на левицата е сблъсъкът с корупцията“, каза Мутафчиев.

По отношение на предоставянето на военна помощ на Украйна, той призова нещата да се назовават с истинските им имена.

„Всички се правехме май на излъгани. Не е честно и за самите нас, докато ние фактически не престанем да бъдем излъгания и не казваме истината, няма да успяваме. Трябва да кажем истината и да престанем с преструванията, че не разбираме какво се случва“, призова гостът.

И добави, че БСП е важен фактор за обединението в лявото пространство и без нея това трудно би могло да стане.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)