НАЙ-НОВИ:

Нивото на бедност в САЩ расте през 2020 г. от 60-годишното си дъно

Нивото на бедност в САЩ расте през 2020 г. от 60-годишното си дъно

Снимка: Bloomberg LP

Приходите на американските домакинства са се свили през 2020 г., докато нивото на бедност в страната е нараснало от 60-годишното си дъно на фона на продължаващата коронавирусна криза. 

Средните, коригирани спрямо инфлацията, приходи на домакинство са намалели с 2,9% до 67 521 долара на година, показват данни, публикувани от статистическото бюро на страната и цитирани от Bloomberg. 

В същото време нивото на бедност се покачва с 1 пр. п. до 11,4%, след като намаляваше пет поредни години и достигна на-ниската си точка от 1959 г. през 2019 г.

Данните помагат да се види по-ясно картината на икономическото здраве на американските домакинства през пандемичната 2020 г., когато бе записана и първото икономическо свиване от 2009 г., десетки милиони души останаха без работа, подхранвайки съществуващите неравенства. 

Индустриите с по-ниско заплащане и цветнокожите американци са понесли в най-голяма степен тежестта от загубата на работни места. Чековете с парична помощ, отпускани от правителството, и ежеседмичните 600 долара помощи при безработица са помогнали за смекчаването на ефекта от кризата, помагайки на домакинствата.

Измерителят на допълнителните мерки за бедност, който включва множество програми за правителствена помощ, се е свил с 2,6 пр. п. до 9,1% през 2020 г. – най-ниското равнище, откакто той е формиран през 2009 г. нивото му е под официалното ниво на бедност заради плащанията на стимули, свързани с пандемията, които са помогнали 11,7 млн. души да излязат от групата на бедните при първите се два кръга на отпускане на средства. 

В същото време 5 млн. души влизат в групата на бедните заради медицински разходи.

През миналата година 37,2 млн. души са живели в бедност. Това е с 3,3 млн. души повече от предходната, показват данните на статистиката. Прагът на бедност за семейство с двама родители и две деца, е по-малко от 26 246 долара годишно. Сумата варира според размера на домакинството.

източник https://www.investor.bg/………… ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon