Никола Минчев: Парламентът няма да е придатък на изпълнителната власт

„Недопустимо е парламентът да бъде придатък на изпълнителната власт и да се гласуват формално вече взети решения. Ще бъдем истинска парламентарна република“. Тази заявка даде новият председател на Народното събрание Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ в интервю пред  bTV.

Нашата цел е да правим политика по нов начин, по правилен начин, каза Никола Минчев. Като сериозен приоритет той посочи съдебната реформа.

Никола Минчев е най-младият председател на парламента – на 34 години е. Завършил е Немската езикова гимназия в София и право в Софийския университет. 10 години е работил в една от най-старите адвокатски кантори в София, започнал е работа там още като студент в V курс.

Още по темата

3 дек 2021 13:13

309

Интересно в биографията му е също, че прадядо му – Сирко Станчев, е бил два мандата депутат преди 9 септември 1944 г. Прадядо му е подписал декларацията за спасяване на българските евреи, осъден е на смърт от Народния съд.

В „Продължаваме промяната“ Никола Минчев е поканен от Кирил Петков, двамата се познават от около 7 години. Работили са заедно по каузи като спасяването от презастрояване на плажа „Корал“.

Според Минчев не е нужна кардинална промяна в правилника на Народното събрание, но е възможно да има известни корекции. Той е срещу политическото номадство в парламента – преминаването на депутати от една парламентарна група в друга, и ограничението това да се прави вероятно ще остане в правилника.

Относно изискването за зелен сертификат за достъп до Народното събрание той коментира: „Поради специфичния допуск на външни лица парламентът не се води обществено място в общоприетия смисъл и не се прилагат ограничения за обществени сгради. Това тълкуване ще го помислим задълбочено. Правилата трябва да са за всички“.

По думите му е възможно да се въведе и тестване за депутатите веднъж седмично, както е за учениците.

Новият председател на парламента призна, че не е мислил по казуса с депутата Делян Пеевски от ДПС и как ще се изплаща заплатата му от НС, след като е в списъка „Магнитски“.

Въпросът за справедливостта е много наболял в обществото, поради което съдебната реформа е сериозен приоритет на повечето политически формации, включително на тези, които преговарят за коалиционно споразумение, отбеляза той. Конкретните параметри на една съдебна реформа подлежат на доуточняване, но е нужна промяна на антикорупционната комисия, на ВСС, която сега може да се направи с  обикновено мнозинство. Когато се наложи конституционно мнозинство, ще трябват по-широки разговори, отбеляза председателят на НС.

В дневния ред на парламента е закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, за което не стигна време на 46-то НС. Най-малко трябва да тръгне дебат по проекта на президента за конституционни промени, но той първо трябва да ги внесе, отговори Никола Минчев на въпрос. Той смята, че сама по себе си конституцията е добра, но може да се правят промени в частта за съдебната власт.
    
Темата за смяната на главния прокурор е много наболяла, изисква малко повече време, прокурорските промени трябва да се направят през закона за съдебната власт, посочи още председателят на парламента.
    
Един от начините, по които главният прокурор влияе, е централизираната структура на прокуратурата, което му дава възможност да влияе върху всички прокурори, промяната в тази структура на ВСС минава обаче през конституционни промени, което я прави по-трудна, посочи Минчев.

Според него един от начините за сериозна промяна на ВСС е той да стане временно действащ орган.
    
Има предпоставки коледната ваканция на депутатите тази година да не е обичайната за НС, има доста важни задачи и, може би, няма да е пълната ваканция, но предстои дебат в парламента, съобщи Минчев.
   
Минчев съобщи, че ще има ротация на заместник-председателите на парламентарната трибуна, защото са седем, а пултовете им са шест.


 

https://www.dnes.bg/………….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!

Left Menu Icon