Нова такса за заведения и хотели – за излъчване на мачове и филми

Нова такса за авторски права за всеки телевизор в търговските обекти предлагат управляващите. Тя ще защитава авторските права на телевизиите при „публично изпълнение на програмата“, предаде Канал 3.

Предложението е внесено вчера в деловодството на Народното събрание от депутати от ГЕРБ – Данаил Кирилов, Анна Александрова и Емил Симеонов от „Обединени патриоти”.

Предложението засяга промени Закона за авторското право и сродните му права, с които разширяват значително събирането на отчисления за авторство при излъчване на радио и тв програми на публично място.

image0 (9K)

Според текстовете, ако например заведение пуска футболен мач, ще дължи пари за това на колективен орган за уреждане на тези права.

Сега търговските обекти (заведения, хотели и др.) дължат годишен абонамент към „Музикаутор” и ПРОФОН за излъчваната музика в заведенията. Те събират такси съответно за авторските и сродните права. За публично излъчване на други програми – напр. футболни мачове, филми – се дължи заплащане само ако се събира такса за вход. Ако хотел или заведение постави в салона си тв екран и иска да излъчва някоя програма, е достатъчно да сключи договор с тв доставчик.

Предложението на управляващите е излъчването на радио/тв програма на публично място вече да се заплаща, без значение каква е тя – новинарска, филмова, спорт, музика. Тези отчисления ще се събират от представителна организация на радио и телевизионните оператори. Според вносителите така ще се постигне по-обширна закрила на авторските и сродни права (носители на такива са продуцентите, режисьорите, сценаристите и др.), а постъпленията ще насърчат инвестициите в съдържание.

Вносителите на предложението изтъкват и още един мотив, а именно ограничаване на недобросъвестното деклариране на абонатите от страна на кабелните и сателитните оператори.

Какво точно гласят предложенията за изменения в Закона за авторското право вижте ТУК.

(Visited 10 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!