Нови разкрития за ББР, 300 млн. лв. няма да бъдат върнати

Нови разкрития за ББР, 300 млн. лв. няма да бъдат върнати

Общата сума на банковата провизия на кредитите, които Кирил Петков обяви, е над 300 млн. лв. Това обяви Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор и член на УС на Българската банка за развитие, в студиото на Нова.

“Провизиране на практика означава, че 300 млн. лв. няма да бъдат върнати. Във фирмите няма обезпечение”, обясни Арабаджиев.

image0 (9K)

Той коментира обвиненията на ГЕРБ за злоупотреби в ББР. Арабаджиев обясни, че при поемането на управлението на банката през 2021 г. са заварили “тежко положение”.

Още по темата

22 май 2022 22:46

10

28 юни 2021 18:56

22

“Имахме също така наследство по привлечените средства, с които работи банката. Банките за развитие привличат средства от други по-големи Банки за развитие, формирани от различни  държави. Нашето учудване беше огромно, когато установихме, че вместо да работи активно с такива партньори, над 90% от привлечените средства от финансови институции са от няколко китайски банки”, обясни изпълнителният директор на ББР. 

“Това не е непременно лошо. Важо са условията, при които са привлечени тези пари”, допълни той. Прегледът, който прави новото ръководство, показва, че условията биха били много по-добри, ако се е работило с други банки. “Затова започнахме разговори с най-големите инвестиционни банки в света”, каза Арабаджиев.

“Стана ясно, че ако банката емитира облигация, с която да замени задължения към китайските банки, без да получава нов дълг, без да увеличава общата задлъжняемост, банката би спестила около 10 млн. лв. годишно. Адвокатските кантори, които се занимават с това, са кантори в Лондон. Големият разход е за тях”, обясни Арабаджиев.

https://www.dnes.bg/

(Visited 44 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!