Образователен доклад: Социалните неравенства са проблем в България

Образователен доклад: Социалните неравенства са проблем в България

България е избрана сред 16 държави за представянето на доклада на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, който проследява емоционалните и социални умения сред учениците.

„Социалното и емоционално обучение намалява трудностите от срещата с реалността. То дава възможност да се изправят срещу стреса“, смята вицепрезидентът Йотова.

„Когато говорим за социално и емоционално умение става въпрос за кураж, съчувствие и възможност да се справяме с емоциите. Именно тези умения ни правят хора в света на изкуствения интелект, да бъдем креативни и да общуваме. Често резултатите, които виждаме от училище, са оценките по математика, науките и история, затова задачата ни тук е да направим невидимото видимо“, обясни директорът „Образование и умения“ на ОИСР д-р Андреас Шлайхер.

Данните в доклада посочват, че основен проблем сред българските ученици е социалното неравенство.

„Социалните неравенства са проблем в България. Това показва, че училищата в България не се справят да изградят равна среда за развитие на всяко дете. Със сигурност социалното и емоционалното образование е в основата, за да можем да изградим по-здраво общество и да могат учениците да усвояват когнитивните знания като математика“, посочи Йоана Маринова от Фондация „Лъчезар Цоцорков“.

„Трябва да изведем така важните умения на преден план. Трябва да премахнем количеството от материала, с който занимаваме децата. Трябва да работим и с учителите, не можем да изискваме от тях само да се подготвят по нови теми, а те да не знаят откъде да започнат“, настоя зам.-министърът на образованието и науката Наталия Митева.

През октомври трябва да излезе и втората част на доклада, която е с фокус върху насилието в училищата.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)