Парното и топлата вода да поскъпнат с 40%, а тока с 3%, предвижда енергийният регулатор

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предвижда минимално поскъпване на тока за бита средно с 3,3 на сто от 1 юли. Цените на парното и топлата вода ще нараснат средно с 40% в цялата страна според регулатора.

Цената на парното и топлата вода

Поскъпването от 40% на топлинната енергия за битови нужди означава, че ако един потребител в София досега е плащал 100 лв. сметка през новия отоплителен сезон тя ще се вдигне до 139 лв.

Предлаганото от Комисията увеличение е е значително по-ниско от исканията на енергийните дружества, които бяха за увеличение средно със 123,58 на сто, съобщава КЕВР.

Защо се вдига цената

Основната причина за ръста на цените на топлинната енергия е, че цената на природния газ се увеличи четирикратно, а на въглеродните емисии двойно. За енергийните дружества в цялата страна тези два компонента представляват средно по 80% от разходите за производство на енергия, допълва регулаторът.

Така например за „Топлофикация София“ природният газ и емисиите формират 87,61 на сто от цената на топлофикационната услуга, при „Топлофикация Плевен“ този дял е 85,52 на сто, за „Топлофикация Враца“ – 83,08 на сто, за „Топлофикация Перник“ – 81,68 на сто. Сходна е ситуацията и с останалите дружества – от 64,36 на сто до 79,34 на сто.

Какви мерки взеха властите

От началото на годината цените на природния газ се увеличиха 4 пъти, като основната причина беше войната на Русия в Украйна. През този период цените на топлинната енергия за потребителите останаха без промяна, защото от 1 януари до края на март правителството наложи мораториум върху цените на водата, тока и парното.

Според КЕВР това е довело до увеличаване на разходите на дружествата и акумулиране на дефицит. През новия период този дефицит ще се компенсира, тъй като в противен случай дружествата могат да фалират, посочват още от регулатора.

Правителството предостави компенсации за природен газ на стойност 220 млн. лв. за периода декември 2021 – април 2022 г., но топлофикациите са натрупали допълнителен дефицит от разходи за газ над 500 млн. лв. Най-голям е той в „Топлофикация София“ – около 350 млн. лв., съобщава КЕВР.

Заради тези фактори енергийните дружества поискаха увеличение средно със 123,58 на сто. КЕВР не се съгласява с тях, защото е намерила регулаторни механизми за покриване на част от разходите на топлофикациите през Фонда за сигурност на енергийната система, съобщава регулаторът.

След извършени анализи Комисията е коригирала редица ценообразуващи елементи на дружествата, върху които регулаторът може пряко да влияе – разходи за амортизации, ремонти, възнаграждения и др. По този начин КЕВР казва, че е ограничила максимално нарастването на цените на топлинната енергия.

Цената на тока

За цената на тока КЕВР предлага повишение средно с 3,3 на сто, което се отнася както за цените на електроенергията така и на цените за мрежовите услуги.

Това повишение също е по-ниско от заявените искания на енергопреносните предприятия, тъй като Комисията е намерила резерви в системата.

По думи на КЕВР тя е приложила регулаторни механизми по отношение на ценовия микс за регулирания пазар, за да сведе до минимум увеличението за битовите потребители.

Делът на електроенергията от АЕЦ „Козлодуй“ се увеличава до 30 на сто. Намалява се цената на електроенергията от хидроцентралите на Националната електрическа компания (НЕК). Тези мерки дават възможност да бъде компенсирано увеличението на разходите за пренос на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и на електроразпределителните дружества „ЕВН България Електроснабдяване“, „Електрохолд Продажби“ и „Енерго-Про Продажби“, съобщава регулатора.

Така потребителите са защитени от високата динамика на цените на енергийните пазари, които доведоха до ръст от 45% за домакинствата в останалата част на Европа, казва още КЕВР.

Предложенията на Комисията за цените на тока, парното и топлата вода предстои да бъдат разгледани на открито заседание, обществено обсъждане и окончателно приети на 1 юли 2022 г.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)