НАЙ-НОВИ:

Признаха Жером Кервиел за виновен, присъдата му е три години затвор

Бившият брокер на френската банка Societe Generale Жером Кервиел беше осъден от съд в Париж на три години затвор и още две години условна присъда, съобщи ВВС.

Адвокатът на Кервиел, който е признат за виновен за фалшификация на документи, неразрешено използване на компютърни данни и излъгване на доверието, е заявил, че ще обжалва присъдата.

Още по темата

Делото, започнало в началото на юни тази година, беше заведено по обвинение за това, че Кервиел е е направил залози за 50 млрд. евро от името на банката без знанието на ръководителите му. Загубите за банката в размер на близо 5 млрд. евро вследствие на тези залози бяха разкрити в началото на 2008 г.

В решението на съда се посочва, че шефовете на Кервиел не са му дали никакво разрешение да спекулира в такива крайни размери.

„Кервиел съзнателно е надхвърлил правомощията си като брокер“, е заявил председателят на съда Доминик Пот.

Защитата на Кервиел поддържаше тезата, че от банката са знаели за рисковите му залози, но са били доволни, докато той е бил на печалба. По време на делото бившите шефове и колеги на Кервиел обаче свидетелстваха против него.

Адвокатът на банката Жан Вейл обвини Кервиел в „двуличие“, тъй като е уверявал ръководителите си, че няма нищо нередно, а в същото време е трупал огромни загуби.

източник https://www.investor.bg/ ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon