Екипът на „Един процент промяна“, който иска да върне доверието в дарителския сектор

Екипът на "Един процент промяна", който иска да върне доверието в дарителския сектор

Те искат да променят дарителския сектор в България и да върнат доверието на хората в него. Затова преди 8 години си поставят една цел – да помогнат поне един процент от хората в страната да даряват редовно.

Те са екипът на „Един процент промяна“ – Ефтим Ефтимов, Светла Пармакова, Мария Минева, Леонора Шокордова, Магдалена Граматикова и Веселина Владова. През април организацията отпразнува първия си събран и дарен милион, както и 100 подкрепени каузи за последните 8 години.

Идеята за създаването на „Един процент промяна“ идва преди повече от 8 години. Основното в нея е да се създаде прозрачен и достъпен модел, който да мотивира хората да даряват всеки месец.

„Хората в България като цяло искат да даряват, има емпатия в обществото. Но даряват рядко и гледат с недоверие към сектора“, казва Ефтим Ефтимов.

Начинът на работа на организацията е следният – каузата всеки месец е различна, а целевата сума е от 14 до 17 хиляди лева. Парите се използват за извършване на дейности с дългосрочен ефект, резултатите от които са видими и бързи.

На сайта на организацията може да се проследи колко са събраните пари за всеки един месец и на какъв етап е осъществяването на каузата.

Така например през октомври 2023 г., преди празника на народните будители, „Един процент промяна“ събира пари за закупуване на кино оборудване за читалище „Христо Ботев – 1958г.“ в село Малка Арда и за два интерактивни дисплея в СУ „Христо Ботев“ в село Баните. И двете села се намират в сърцето на Родопите.

Събраната сума е малко под 12 хиляди лева от нужни 16 073 лева. В описанието е обяснено какво ще се случи, ако събраната сума е по-голяма или по-малка. В този случай ще се закупи само един интерактивен дисплей. След изпълняването на каузата статусът ѝ се променя на „изпълнен“, както е и в случая.

Каузата за всеки месец се оповестява в първия ден от него. От 1-во до 31-во число на този месец хората даряват пари за нея, а веднага след това започва работата по реализацията ѝ.

За предстоящия месец май каузата ще бъде в подкрепа на планинското спасяване в Пазарджик. Събраните пари ще бъдат използвани за закупуване на дрон.

„Много бързо даваме обратна връзка на дарителите за това какво е станало с парите, които те са ни дали“, казва Ефтимов. Това според него е ключово за спечелването на доверието на хората.

Той казва и че организацията има възможност да дарява 100% от средствата, които се събират за различните каузи. Оперативните разходи се покриват от членовете на сдружението.

Организацията има критерии, по които избира каузите, които да подкрепя. Освен самите каузи са важни и хората, които стоят зад организациите, както и тяхната история.

Друг метод, по който организацията защитава средствата на своите дарители, е като директно отговаря за тях. След избора на определена кауза „Един процент промяна“ си партнира с най-активните организации в сектора. Ефтимов обаче казва, че събраните пари не се превеждат на тези организации.

„Ние ще наемем майстори, ще купим боя, ще купим всички материали и ще проследим изпълнението на цялата кауза“, казва той. Заради това „Един процент промяна“ има двама човека на пълен работен ден, които се занимават единствено с това – реализация на каузи.

В момента организацията има около 200 редовни дарители. Още в самото начало мисията ѝ е да мотивира 1% от българите да даряват редовно.

„Ние не държим този 1% да даряват само на нас. Идеята е да могат да даряват и на други организации. Затова ние работим и в посока подобряване на сектора на неправителствените организации като цяло“, казва Ефтимов.

Какво обаче идва, когато организацията достигне заветния един процент?

„За нас това, което следва, е да достигнем и да мотивираме още повече хора и даренията в България да се увеличат“, казва Ефтимов. Един процент е само началото.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)