„Просто тухла в стената“ на руската пропаганда. Роджър Уотърс оправда пред ООН агресията на Русия

"Просто тухла в стената" на руската пропаганда. Роджър Уотърс оправда пред ООН агресията на Русия

Думи на един от основателите на рок групата Пинк Флойд пред ООН бяха заклеймени от Украйна. Роджър Уотърс каза пред Съвета за сигурност, че войната на Русия „не е непровокирана“. Това предизвика посланика на Киев да обвини Уотърс, че е част от руската пропаганда.

Руският посланик в ООН покани 79-годишния Уотърс да се обърне към Съвета за сигурност по време на дискусия за доставките на оръжие за Украйна. Роджър Уотърс и преди се е изказвал против изпращането на военна помощ за Киев и е бил критикуван за проруски позиции.

Уотърс каза пред Съвета за сигурност, че нахлуването в Украйна е незаконно и той го осъжда „възможно най-категорично“. Но музикантът каза, че Киев също има вина.

„Руската инвазия в Украйна не беше непровокирана. Така че, аз също осъждам провокаторите по възможно най-категоричен начин“, каза Уотърс по видео връзка.

„Единственият разумен изход днес е да призовем за незабавно прекратяване на огъня“, допълни Уотърс.

Украинският посланик в ООН Серхий Кислиця отговори с цитат от една от най-известните песни на Пинк Флойд – „Просто тухла в стената“, издадена през 1979 г.

„Колко е тъжно за неговите бивши фенове да го видят как приема ролята на просто една тухла в стената, стената на руската дезинформация и пропаганда“, каза Кислиця.

Посланикът спомена и голямото надуваемо розово прасе, което участва в повечето концерти на Пинк Флойд. Кислиця каза, че е изненадан, че Уотърс не е довел прасето в залата на Съвета за сигурност.

„Как само можеше да стане, г-н Уотърс? Прасета със свастики и сърпове и чукове?“, каза още Кислиця.

Зам.-посланикът на САЩ в ООН Ричард Милс спомена „впечатляващите постижения“ на музиканта Уотърс, но каза, че неговата квалификация да говори за контрол над оръжията или европейска сигурност е „по-малко очевидна“.

Посланикът на Албания Ферит Ходжа каза, че Уотърс има късмета да е в Ню Йорк, където може да говори свободно, „включително и за руската агресия“. Той каза още, че ако Уотърс е бил в Русия, вече щеше да е задържан за думите си.

Роджър Уотърс предизвика критики през септември, когато написа открито писмо и призова Запада да спре да изпраща оръжия на Украйна. Той обвини президента Володимир Зеленски, че допуска „краен национализъм“ в Украйна и го призова да сложи край на войната.

По-късно Уотърс беше обявен за персона нон грата в полския град Краков и концертите му бяха отменени.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)