Радев: България няма да признае референдумите

„Решението на президента на Руската Федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици.“

Още по темата

23 сеп 2022 15:01

252

23 сеп 2022 10:07

94

Това каза президентът Румен Радев след консултативната среща, която той свика, със служебния премиер Гълъб Донев. Държавният глава се срещна още с членове на кабинета и представители на службите.

На срещата бяха обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социалната сфера от ескалацията на войната в Украйна.

По думите му, е недопустимо три десетилетия след края на Студената война да се разиграва ядрена заплаха. „Колкото и абсурдна да е тя, не може да бъде пренебрегната“, отсече той.

Президентът също така заяви, че страната ни няма да признае референдумите, които се провеждат в превзетите от Русия украински територии.

Държавният глава обеща, че страната ни работи за укрепване на своя отбранителен капацитет, въпреки че няма пряка заплаха за националната ни сигурност.

Също така България продължава да бъде активен член на колективната отбрана в рамките на НАТО.

По думите му, рисковете от войната в Украйна не се изчерпват само с военната сигурност и Европа трябва да търси ефективни механизми за минимализирането на последиците от санкциите за собствената си икономика и граждани.

„Расте нестабилността. Цената ще се плати от гражданите, които все повече изразяват своето недоволство от непосилните цени““, допълни Румен Радев.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)