Румен Радев връчи наградите „Джон Атанасов“

Държавният глава Румен Радев приветства на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 лауреатите в президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2022 г. Пред гостите на церемонията, която се провежда за 20-а поредна година, Румен Радев открои значимата роля на президентската инициатива, утвърдила се през годините като израз на признателност на цялото ни общество към успехите на българските олимпийски отбори и на младите учени в областта на компютърните науки.

„Преди двайсет години се заложи именно на този специфичен български ген, който дава сили, устрем и иновативност на българите да развиваме информационните технологии и компютърните науки. Ген, заложен още от патрона на инициативата Джон Атанасов“, посочи Румен Радев.

image0 (9K)

Президентът подчерта значимостта на разработките на младите български изследователи в областта на компютърните науки, чието приложно поле непрекъснато разширява своя обхват и засяга всяка сфера на обществения живот. „Много от участниците в инициативата през изминалите години днес ръководят изтъкнати научно-изследователски лаборатории в световно признати университети и задават посоката за развитие на световната наука. Много от тях се ангажират все повече с обществено значими каузи и задават успешните модели на нашето обществено развитие“, изтъкна държавният глава.

Д-р Борис Банков – доктор в направление „Информатика и компютърни науки“ от Икономически университет – Варна, е победителят в категорията Награда „Джон Атанасов“. Основните научни постижения на д-р Банков са в областта на автоматизираната обработка на големи информационни масиви и разработки, които се прилагат в полза на цифровата трансформация в академични институции. В неговия дисертационен труд на тема „Софтуерна система за автоматизирана обработка на неструктурирани данни от социалните мрежи“, които се разглеждат като източници на неструктурирани данни и се изследват съвременните подходи и методи за интелигентен анализ на текстови масиви.

Президентът Радев отличи с грамоти лауреатите в категорията „Джон Атанасов“- ученици и техните преподаватели“ – информатика и информационни технологии. За постигнати най-високи резултати в международни и национални ученически олимпиади по информатика са отличени Атанас Димитров, Деян Хаджи-Манич, Мартин Копчев и Денис Цветков.

С грамота „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ – Информационни технологии e отличен Денис Цветков. Той е завършил с отличие НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, София. Отличен е за своя проект „Супер Скрабъл“ и за постигнат най-висок актив точки в индивидуалното класиране на Националната олимпиада по информационни технологии през 2022 г. Проектът му се нарежда на първо място в категория „Разпределени приложения“ и в цялостното класиране на НОИТ 2022 г. Ръководител с най-голям принос за успехите му е Александър Кръстев.

В категорията „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти“ президентът Радев отличи гл. ас. Емил Келеведжиев и Елица Цонева.

С грамота „Дебютен пробив в областта на компютърните технологии“ бяха отличени трима млади учени: Любомир Ненков, Радостин Чолаков и Стивън Спасов.

свързани
Радев обсъди с Шарл Мишел нуждата от предвидимост в доставките на енергийни ресурси към Европа
Радев обсъди с Шарл Мишел нуждата от предвидимост в доставките на енергийни ресурси към Европа
В категория „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“ е отличен капитан Костадин Недев – военен пилот, възпитаник на Национален военен университет „Васил Левски“. Капитан Недев е пилот на изтребител в авиобаза „Граф Игнатиево“. Той е създател на образователната платформа „Млад изобретател“, използваща негови авторски хардуерни и софтуерни приложни разработки. През 2022 г. „Млад изобретател“ e сред големите победители от конкурсите „Най-добър младежки стартъп за 2022 г.“, Founders Today.

С плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на президента на България беше удостоен инж. Сергей Михалев – доктор по „Маркшайдерство“ от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.  Д-р Михалев е отличен за основната му заслуга в разработването на първия в света автономен, самообучаващ се дрон за работа в подземни условия с липса на GPS покритие.  Изкуственият интелект, създаден от екип с водещото участие на д-р Михалев, е уникален за световната практика и позволява навигиране в сложните и тесни минни пространства.

В словото си по време на церемонията президентът Радев изрази благодарност към преподавателите на младите учени и посочи, че тяхната всеотдайност и подкрепа е най-голяма инвестиция в бъдещето на България. На участниците и победителите в инициативата държавният глава пожела устремът им към успех да дава нов тласък на науката и развитието на високите технологии в България.
 

https://www.dnes.bg/

(Visited 7 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!

Left Menu Icon