Страшна прогноза: Третата световна война ще продължи само няколко минути

«Третата световна война ще бъде «смъртоносна и бърза»: конфликтът с Русия или Китай ще завърши за броени минути», — пише Inquisitr, позовавайки се на експерти от въоръжените сили на САЩ. Поред автора на статията Норман Берд, решаващи ще бъдат високите технологии и изкуственият интелект. Ако се разрази трета световна война, вероятните сценарии са няколко, но те изключват размяна на ядрени удари между САЩ и техните противници. «Хората обикновено не се замислят за следното: колко бързо войната с използването на традиционното въоръжение може да прерасне във война с ограничено използване на ядрено оръжие, а това ограничение ще продължи съвсем кратко», — се казва в текста.
Според автора на статията, водещите американски военни са на едно мнение — конфликтът на САЩ с Русия или Китай ще продължи само няколко минути. По време на конференцията на Асоциацията на армиите на САЩ във Вашингтон се е изразило становището, че бъдещата мащабна война между могъщите държави «е почти гарантирана», при това на армиите ще им се наложи в голяма степен да разчитат на изкуствения интелект и «умната» военна техника. Дори без ядрено оръжие всичко ще бъде решено за минути. Както твърди генерал-майорът от въоръжените сили на САЩ Уилям Хикс, «в близко бъдеще конфликтът с използването на традиционните видове въоръжения ще бъде извънредно смъртоносен и бърз, няма да имаме възможност да натиснем копчето «стоп» на секундомера. Според Уилям Хикс, «скоростта, при която ще се развият събитията, вероятно ще надвишава човешките възможности да бъде отчетена. Скоростта, при която в далечно бъдеще машините ще вземат решенията, ще бъде такава, че ще ни е извънредно трудно да се справим с тях, ще са ни необходими нов вид отношения между човека и машината». Предвид технологичните успехи на Русия и Китай, Хикс съветва Америка да се подготвя за «такива мащабни боеве, каквито армията на САЩ не е виждала от времето на Корейската война».
Друг участник в конференцията, генерал-лейтенант Джозеф Андерсън, заявява, че САЩ заплашват «съвременните държави, които се държат агресивно в ситуацията на милитаризирано съперничество». Началникът на щаба на сухопътните войски Марк Мили отбеляза, че в бъдещето войната няма да бъде ограничена в «традиционното бойно поле», а САЩ трябва по-силно да се подготвят за кибервойна и боеве в градски условия.
Изреждайки световните предизвикателства, с които се сблъсква САЩ, Мили отбеляза, че «отново се е появила заплаха» от страна на Русия, засилване на икономическото съперничество с Китай и растящ брой на слаби държави, които могат да бъдат използвани от агресора или да се нуждаят от защита, се казва в статията. «Сега сме готови, но ръкавицата към нас е хвърлена», — цитира изданието думите на началник щаба на сухопътните войски на САЩ.
Многобройните военни експерти в САЩ виждат заплаха в ученията, които Русия в последно време провежда все по-често. Според тях, ученията могат да замаскират истинското нахлуване «без предупреждение», в частност в «уязвимите» страни от Прибалтика, които могат да се вземат под контрол «за броени часове». Бившият главнокомандващ Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Филип Бридлав твърди, че НАТО е зле подготвена организация, за да отрази руското нахлуване. Той твърди още, че Русия ще успее бързо да вземе под контрол Европа, нейното «превъзходство по въздуха и морето» лесно ще блокира всички опити на съюзниците на НАТО да помогнат отвъд океана.«Все по-голямата милитаризация» на Русия и Китай «принуждава» САЩ да поддържа паритета, пише изданието. В бъдеще, отбелязва Inquisitr, американската дипломация и въоръжените сили ще трябва да поработят добре — поне за сдържането на конфликтите, способни да доведат до трета световна война.
«Това е част от новата надпревара във въоръжаването между САЩ, Русия и Китай, които се стремят да разработят най-добрите, най-ефективните системи на въоръжения за войните на следващото поколение», — завършва Норман Берд.

http://BNews.bg

(Visited 13 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.