КЗК глобява мобилен оператор с 5.2 млн. лева

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е глобила мобилен оператор, защото е преувеличил параметрите на 4G LTE мрежата. Решението е публикувано на сайта на антимонополния регулатор.

Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 31 от ЗЗК (въвеждане в заблуждение) от страна на „Теленор България” ЕАД и наложи имуществена санкция на дружеството в размер на 5 241 930 лв. (1% от оборота на предприятието за предходната финансова година)

В хода на проучването по преписката, образувана по искане на „Макс Телеком“ ООД, е установено, че при представянето на основни характеристики на услугата пренос на данни чрез 4G LTE мрежата (на пресконференция и в поместена на сайта информация) предприятието въвежда в заблуждение – твърдението за максимална скорост до 75 Mbps некоректно е посочено, че се отнася и за „даунлоуд“, и за „ъплоуд“.

В интернет сайта на дружеството се твърди, че потребителите ще могат да ползват средно до седем пъти по-висока скорост на „даунлоуд“ и около 40 пъти по-бърз „ъплоуд“ на файлове и съдържание, което не отговаря на действително достижимите скорости на процесната мрежа, публикувани на сайта на дружеството впоследствие.

С решението Комисията постановява прекратяване на нарушението, което подлежи на незабавно изпълнение.


image0 (9K)