Тръмп обяви, че ще бъде арестуван във вторник и призова за протести

Тръмп обяви, че ще бъде арестуван във вторник и призова за протести

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че очаква да бъде арестуван във вторник и призова поддръжниците си да протестират. Във вторник прокурорите ще разглеждат обвинения за плащане на пари за мълчание на порнозвезда преди предизборната кампания преди избирането му за президент.

„Незаконно изтичане на информация от корумпираната и силно политизирана окръжна прокуратура в Манхатън … показва, че без да може да се докаже престъпление … водещият републикански кандидат и бивш президент на Съединените американски щати ще бъде арестуван във вторник следващата седмица“, написа Тръмп в собствената си социалната мрежа Truth Social.

Говорител на Тръмп заяви, че бившият президент не е бил уведомен за никакъв арест. Тръмп не предостави доказателства за изтичане на информация от окръжната прокуратура и не обсъди възможните обвинения в поста си, отбелязва Ройтерс.

Говорител на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, чиято служба разследва плащането на 130 000 долара за мълчание, което бившият личен адвокат на Тръмп Майкъл Коен е направил на порноактрисата Сторми Даниълс, отказа коментар.

Твърди се, офисът на Браг ще представи доказателства пред съда за плащането, което е станало в последните дни на кампанията на Тръмп през 2016 г.. Срещу тази сума Даниълс е трябвало да мълчи за афера, която тя твърди, че е имала с Тръмп десет години по-рано.

Тръмп нарича разследването на демократа Браг лов на вещици.

В събота републиканският председател на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти разкритикува разследването като политически мотивирано.

По-рано този месец Тръмп беше поканен да даде показания, което според правни експерти е знак, че обвинителният акт е близо. Тръмп е отказал.

През 2018 г. Коен се призна за виновен в нарушения на федералното законодателство за финансиране на предизборни кампании, свързани с това, че наред с други престъпления е уредил плащания на Даниълс и друга жена в замяна на мълчанието им за афери, които според тях са имали с Тръмп. Той заяви, че Тръмп му е наредил да извърши плащанията.

Тръмп има и други проблеми със съда. Разследва се работата му с класифицирани правителствени документи след напускането на поста, както и усилията му да отмени резултатите от изборите през 2020 г., които той загуби от президента демократ Джо Байдън.

Тръмп води пред първите си съперници за партийната номинация, като в проучване на Ройтерс/Ипсос от февруари има подкрепата на 43% от републиканците, в сравнение с 31% за най-близкия му съперник, губернатора на Флорида Рон ДеСантис, който все още не е обявил кандидатурата си.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)