Учени: Не се страхувайте от солта!

Напоследък все по-често чуваме, че трябва да намалим количеството сол, което консумираме. Но американски учени от университета в Колорадо са представили данни, че недостатъчното количество сол в организма има вредно въздействие върху мозъка. Особено е опасно при възрастните хора, подчертават експертите.

[ad id=“225664″]

Изследователите твърдят, че дори малката липса на натрий в организма на възрастните хора може да предизвика спад в когнитивните функции, т.е. да намали качеството на мисловните процеси в мозъка, да влоши паметта и вниманието. Този извод е направен след наблюдение на над 5000 мъже над 65-години в продължение на четири години.

[ad id=“236999″]

Липсата на сол в тялото може да се характеризира с патологичното състояние хипонатриемия, при което нивото на натрий в кръвта пада под 135 mmol/L. В хода на изследователския проект подобно нарушение е било регистрирано при 100 участници. При началото на наблюденията, тези доброволци не показвали външни симптоми, че тялото им изпитва недостиг на натрий.

„Леко понижаване на нивото на натрий в кръвта обикновено остава незабелязано, тъй като в началните етапи не се наблюдават симптоми при възрастните хора. Но с времето увеличаващият се недостиг на натрий се отразява и промените в когнитивната функция стават все по-чести“, каза д-р Кристен Новак, един от изследователите.

[ad id=“237001″]

Мъжете, наблюдавани от учените, са разделени на групи: първата – с нивото на натрий 126-140 mmol/L, а втората – със съдържание на натрий в интервала 141-142 mmol/L. До края на проекта станало ясно, че при мъжете от първата група има риск от 30% да страдат от когнитивни увреждания и риск от 37% да развият прогресивно влошаване на мозъка в бъдеще.

[ad id=“238430″]

Учените предупреждават, че може да се развие хипонатремия, ако солта се изхвърля при приемането на диуретици, хормонални нарушения или периферен оток.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)