Чакат ни тежки месеци, предупреждава икономист

„Страхът от инфлация води до инфлация. Инфлацията тръгна далеч преди войната в Украйна. Огромната ликвидност, огромните задължения, дългът, който беше натрупан, паричната политика с много ниски лихвени проценти – всичко това натрупа излишна ликвидна маса. Инфлацията може да се овладее само с рецесия. Трябва да се знае, че ще има рецесия и намалено потребление, заяви икономистът и преподавател в УНСС доц. Виктор Йоцов в предаването „Денят ON AIR“.

Експертът подчерта, че рецесията ще сложи край на инфлацията в България, както и на глобално ниво. А до голяма степен инфлацията у нас е привнесена, смята той.

„С неумела фискална политика не можем да укротим инфлацията. Голяма част от мерките я подхранват, те не са антиинфлационни“, посочи доц. Йоцов и добави, че трябва да се помага с конкретна политика на хората, които имат най-голяма нужда.

„Горивото поскъпна преди да влезе несправедливата мярка за 25 стотинки. Инфлацията е изяла увеличението на пенсиите още преди да са получени. Много от партиите ненужно плашат хората с приказки, че ако не се състави правителство, едва ли не ще дойде краят на света. По-добре ужасен край, отколкото ужас без край“, обясни икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че няма да се изненада, ако в края на годината се наложи да бъде направена поредна актуализация на бюджета.

„Към 31 октомври е почти сигурно, че няма да има сформирано правителство“, отбеляза събеседникът.

За финал гостът изтъкна, че очаква проблеми с парното и топлата вода в София, както и че ни чакат тежки месеци. Доц. Йоцов не е привърженик на поставяне на таван на цените. Според него по-добра би била програма с ваучери или купони, ако нещата излязат извън контрол.

Вижте видеото с целия разговор

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)