Австрия задържа руски шпионин, син на дипломат

Австрия задържа руски шпионин, син на дипломат

Австрийските власти са заловили 39-годишен руски шпионин във Виена. Задържаният, чието име не се съобщава, е гръцки гражданин от руски произход и е син на дипломат. Това съобщиха в понеделник австрийските ежедневници „Кроне“ и „Курир“, цитирани от БТА.

Заподозреният е шпионирал години наред в полза на Русия. В центъра на града са били открити тайни места за предаване на информация. При няколко обиски у заподозрения са били открити уреди за записи на разговори и скрити камери. Конфискувани са мобилни телефони, лаптопи и таблети, на които са записани и разшифровани общо десет милиона файлове.

Австрийските издания съобщават, че още на 24 март два екипа на специалните части „Кобра“ са щурмували във Виена жилището на заподозрения, тъй като е било преценено, че лицето е особено опасно. Той не е действал сам, като властите допускат, че още баща му, бивш дипломат, е работил като руски шпионин по време на дипломатическата си кариера в Австрия и Германия.

Разследванията на австрийската Дирекция защита на държавата и служба за информация с чуждестранни партньори и в сътрудничество с виенската прокуратура са показали, че 39-годишният е получил специално военно обучение в Русия. Също така е контактувал активно с дипломати и други шпиони от различни държави. Малко преди и по време на войната на Русия в Украйна заподозреният се е намирал в Москва.

Подробни разследвания на австрийската тайна служба са доказали, че за периода от 2018 година до началото на 2022 година 39-годишният е пътувал 65 пъти в чужбина, включително в Русия, Беларус, Турция и Грузия. Медиите подчертават, че въпреки малките суми, които е получавал като социални помощи, заподозреният е купил няколко недвижими имота във Виена, Русия и Гърция.

Той е бил използван като „барометър“ на настроенията в Австрия, като вероятно е доставял информации за външнополитическото и общественото положение, както и за политическата сигурност в страната. Заподозреният е разработил във Виена система от тайни скривалища, където информацията е била доставяна. Местата за предаване са били маркирани с незабележими знаци. Както сочат разследванията, при предаване на информацията по това време в близост винаги се е намирал и човек от руското посолство.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)