Автопоход срещу антикризисните мерки в Благоевград, протести за права и в Европа

Хиляди словенци излязоха на протести срещу ограничаването на гражданските им свободи по време на извънредното положение заради коронавирусната епидемия

Десетки жители на Благоевград протестираха срещу антикризисните мерки на правителството за ограничаване на епидемията от коронавирус в неделя.

Те потеглиха по обед с колите си в автопоход от паркинга пред Югозападния университет и обиколиха основните улици в града, охранявани от полицията. По информация на БНТ в похода са участвали около 30 автомобила заради забраната за събиране на обществени места.

Протестиращи са недоволни от правителствените мерки в помощ на бизнеса и хората, загубили работата си заради кризата с коронавируса.

„Самоосигуряващите се хора на практика нямат достъп до безвъзмездна помощ или безлихвени кредити, защото от началото на извънредното положение не работят и не се осигуряват. Еднократната помощ за семействата е крайно недостатъчна“, заяви един от организаторите Люси Манова пред БНР.

БНТ съобщи, че те не са искали оставки, а настояват управляващите да работят в полза на обществото и за подобряване на условията на живот.

Правителството предложи през април пакет от икономически мерки в подкрепа на бизнеса. От него в момента работи само програмата „60/40“, която предвижда държавата да покрива 60% от разходите на работодателите за заплати и осигуровки на служителите им. Обявеното безлихвено кредитиране за фирми и работници все още не е започнало, както и подпомагането чрез безвъзмездна помощ за самонаетите лица.

По данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България едва 1,22 на сто от предвидените за мярката „60/40“ средства са усвоени. Разплатени са 12,2 милиона от предвиден бюджет 1 млрд. лева.

I Демонстрации в защита на основните права в Европа

Протести срещу ограниченията в събота се проведоха в Германия, Швейцария и в Словения в петък, но тяхното недоволство е свързано основно с ограничаването на свободите на гражданите.

Една от най-големите демонстрации в Германия се проведе в южния град Щутгарт. По-малки протести имаше в столицата Берлин, както и в Мюнхен, Дортмунд и Франкфурт.

Полицията в Берлин задържа 30 души пред Райхстага заради нарушаване на мерките за социално дистанциране и хигиена.
На няколко километра, няколкостотин човека се събраха на необявен предварително протест на централния площад „Александерплац“. Полицията бе принудена да използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите, тъй като в Берлин са разрешени събирания с до 50 участници, отбелязва агенция ДПА.

В съседна Швейцария стотици хора протестираха срещу ограничителните мерки пред парламента в столицата Берн, в Цюрих и в Сен Гален, предаде Франс прес. Швейцария започна да разхлабва ограниченията заради коронавируса, като преди две седмици разреши на фризьорските салони и цветарските магазини да подновят работа. В понеделник ще отворят при специални изисквания училищата, ресторантите, музеите и библиотеките.

Участниците в протестите обаче смятат, че рестрикциите нарушават правата им и освиркваха разположените на място полицаи.

„Без ограничителни мерки Швеция се справя толкова добре, колкото и Швейцария“, можеше да се прочете на няколко плаката, носени от протестиращите.

Хиляди протестиращи на велосипеди излязоха в петък и по улиците на словенските градове Любляна, Марбор, Целе, Копер и други места, за изразят недоволството си срещу ограничаването на гражданските свободи.

Те обвиниха премиера Янез Янша, че се опитва да увеличи правомощията на полицията, за сметка на правата на мигрантите, както и за отправените от него нападки срещу журналисти.

В столицата в демонстрацията по данни на полицията са участвали 5500 души. Протестиращите се събраха пред парламента, който беше ограден, така че да не могат да го достигнат. Те преминаха и покрай сградите на основните държавни институции, аплодирани от балконите от граждани.

Броят на потвърдените случаи на инфекция от коронавирус в света надмина 4 млн., починалите са над 279 хил. Европа е най-силно засегнатият континент с 1,7 млн. инфектирани и над 155 хил. починали. Европейските държави наложиха ограничения за движение във втората половина на март, като част от тях въведоха и извънредно положение. В България извънредното положение, което беше установено на 13 март, изтича на 13 май.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)