Адвокат Трайче Арсов от Велес, фалшивите новини и изборите в САЩ

През 2016 г. град Велес, днес в Северна Македония, се прочу с разпространението на фалшиви новини до американските избиратели. През 2020 г. изглежда, че сайтовете от малкото градче са обратно в играта.

Днес сайтовете от Велес са се превърнали в разпространители на “кликбейт“ публикации и се представят като новинарски страници, разпространяващи информация за американската Републиканска партия. Целта им е да повишат посещаемостта си, за да получат повече пари за реклама.

Съдържанието на новините копира това на по-популярни сайтове с консервативна идеология и теории на конспирацията от САЩ, но вече прикриват следите си по-добре. Каква точно е цялата история и как тя може да повлияе на изборите за Белия дом?

I Фалшивите новини

Македонският Велес стана световноизвестен след като попадна в центъра на световен скандал, свързан с разпространението на фалшиви новини през 2016 г. Тогава хиляди истории с непроверено съдържание бяха разпространявани от повече от 100 сайта, базирани в града. Общото между тях беше, че публикуваната информация беше в подкрепа на Доналд Тръмп.

Първоначално се смяташе, че мрежата от фалшиви сайтове се ръководи от тийнеджъри със сериозни технически познания.

Велес стана световноизвестен през 2016 г., когато стана ясно, че е център за сайтове, разпространяващи фалшиви новини за изборите в САЩ

През 2018 г. разследване на Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) и техни партньори разкри, че зад цялата организация стоят “скрити играчи”.

“Всичко е започнато от известния адвокат Трайче Арсов, който е работил в много близки отношения с високопоставени американски партньори в период на поне шест месеца, по време на кампанията и по време на изборния ден в САЩ“, съобщиха от OCCRP.

Разследването доказа също, че поне един служител на руската Агенция за изследване на интернет, известна като “фабриката за тролове”, е посетил Македония три месеца преди Арсов да регистрира първия домейн за разпространение на фалшиви новини.

Същият служител на „фабриката“, Анна Богачева, беше и от групата руснаци обвинени след разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса на изборите в САЩ.

Сградата на Агенцията за изследване на интернет в Санкт Петербург. Организацията стана известна като „фабриката за тролове“

В крайна сметка връзките между Богачева, сайтовете във Велес и Арсов не бяха доказани.

От OCCRP дават пример за подобни фалшиви новини, които са разпространявани в социалните мрежи и добиха широка популярност. Сред тях са несъществуващо обвинение срещу Хилъри Клинтън, както и новината, че папа Франциск е подкрепил кандидатурата на Тръмп.

Фалшиви политически новини на северно-македонски сайт, който се представя за американски.

Групата от Велес разбира, че социалните мрежи са най-прекият път за разпространение на фалшивата информация и създават множество фалшиви профили в тях, които публикуват фалшивите новини в различни консервативни групи, коментиращи американската политика. Впоследствие реални потребители разпространяват новината и така тя достига до хиляди.

I Фактите срещу фалшивите новини

Организацията Партньорство за независими избори (EIP) и Станфорд работят заедно от септември в опит да намалят влиянието на фалшивите новини върху изборния процес.

В същото време Фейсбук и Туитър премахнаха стотици профили, използвани от мрежата във Велес за разпространение на истории.

Според изследователите от Станфорд рестрикциите са накарали македонската мрежа да използва нови начини за разпространяване на съдържанието.

В опита да се представят за американски сайтовете от северно-македонския град са създали множество профили в социалната платформа Parler, която е активно използвана от поддръжниците на Тръмп.

При създаването си през 2018 Parler се обяви за “социална мрежа за свободното слово”, която няма политически обвързаности.

Според критиците обаче платформата се е превърнала в алтернатива за изгонените от Туитър и Фейсбук.

I Огромно влияние

По данни на Ройтерс и Индипендънт публикациите в Parler често съдържат крайно-дясно екстремистко и антисемитско съдържание, както и теории на конспирацията.

През 2020 г. стотици хиляди поддръжници на Тръмп се регистрираха в Parler, след като Туитър и Фейсбук започнаха да модерират и ограничават някои от публикациите на американския президент.

Сред потребителите на Parler са множество републикански политици, както и известните му поддръжници от Фокс нюз.

Според Политико Parler може да се превърне в крайно дясна социална медия във формата на ехо стая, в която потребителите с други политически виждания са твърде малко. Най-общо ехо стаите представляват групи или платформи в социалните мрежи, където се споделя и коментира еднакво или близко съдържание, без да има възможност да се достига до по-широка дискусия и алтернативни мнения.

Учените от Станфорд заявяват, че Parler се е превърнал в перфектна платформа за достигане до нова публика от базираните във Велес сайтове.

I “Не се давайте на Мейнстрийма“

Учените от Станфорд фокусират вниманието си върху един от базираните в Северна Македония сайтове – Resist the Mainstream.

Според тях, на пръв поглед, сайтът изглежда като обикновна консервативна американска медия. Посочено е, че адресът му е в Остин, Тексас, а целите му са да показва “новини, които основните медии няма да покажат”.

Експертите откриват, че сайтът всъщност се задвижва от двама души във Велес, които създават популярни истории и печелят от приходи от реклама, използвайки статистики за посещенията на него.

В същото време от сайта изглежда, че използват и много активен профил в Parler на име “DonaldTrumpTweets”(Туитовете на Доналд Тръмп), който в момента има повече от 400 хил. последователи.

Всеки от хилядите постове на северномакедонския профил получава хиляди реакции и достига до над 50 000 потребители в Parler.

Скрийншот на северно-македонския сайт за фалшиви новини, който цели да привлече аудитория, за да печели от реклама

В него се публикува съдържание само от туитовете на Тръмп и статиите от Resist the Mainstream.

Радио Свободна Европа се опита да се свърже с лицата зад сайта чрез посочения на него уебсайт, но не получи отговор. Нямаше отговор и на посочените телефони, на които се търси и предлага помощ.

Северномакедонският адвокат Арсов, известен като “Кръстникът“ на фалшивите сайтове във Велес, заяви, че не познава хората, стоящи зад Resist the Mainstream.

Той все пак призна, че всички създадени във Велес сайтове целят финансова изгода.

По неговите думи на сайта му Usapoliticstoday.org не се публикуват фалшиви новини, въпреки че призна, че там се препубликуват теории на конспирацията и подвеждащи информации.

“Това се отнася само за публикациите ни, копирани от консервативни уебсайтове в САЩ, като по този начин не нарушаваме никакви закони в Северна Македония“, каза още той.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)