Адвокат: Транспортните престъпления са най-често срещаните

Адвокат: Транспортните престъпления са най-често срещаните

Снимка: БГНЕС

След катастрофата с автобус на АМ „Струма“ стана ясно, че отсечката, на която се случи трагедията, не е част от АМ „Струма“ и няма акт 16. Светлинната маркировка също не е като по другите пътища – тя свети ту в червено, ту в бяло или изобщо не свети.

От АПИ обясняват това с факта, че светлоотразителните елементи са в края на експлоатационния си срок и предстои подмяна на елементите. Тогава те ще светят в червено.

„Транспортните престъпления, за съжаление, са най-често срещаните. Ако пътната обстановка е усложнена, това не се приема като облекчаващо обстоятелство за водача, а точно обратното – утежняващо, защо Закона за движението по пътищата възлага на водача отговорността и задължението да се съобразява с пътната обстановка“, това каза в ефира на Нова тв адв. Силвия Петкова, експерт по наказателно право.

Още по темата

1 дек 2021 15:25

41

1 дек 2021 09:43

166

30 ное 2021 22:40

16

„По начало АПИ има задължение да поддържа републиканските пътища, отговорност носи държавата чрез Агенцията“, разясни тя.

„Включване на даден участък или път към републиканската пътна мрежа става чрез Министерски съвет и министър на транспорта“, добави юристът.

Адвокатът добави, че при инцидент от разследването става ясно към кого да се насочи отговорността, по принцип това е първо водачът.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)